Na Ukrajinu posielame štyroch slovenských odborníkov: Budú učiť psychosociálne školenia

NETKY.SK • 8 Máj 2014, 12:08 • 2 min
Na Ukrajinu posielame štyroch slovenských odborníkov: Budú učiť psychosociálne školenia

BRATISLAVA - Slovenská katolícka charita (SKCH) v spolupráci s organizáciou Modrý anjel a Charita Česká republika vyslala do Kyjeva štyroch slovenských odborníkov, ktorí počas tohto týždňa vedú psychosociálne školenia. TASR o tom informoval Tomáš Horváth zo SKCH.

slovakia

left justify in out

Počas protestov v Kyjeve bolo 20. februára zastrelených takmer 100 demonštrantov a stovky ďalších ľudí boli zranené. Rodiny a príbuzní sa často nevedeli vnútorne vyrovnať so stratou svojich rodinných príslušníkov. "Protesty nezanechali iba viditeľné zranenia. Mnohí pozostalí po mŕtvych, zranení, ale aj účastníci protestov si odniesli traumatické zážitky a momentálne trpia postraumatickou stresovou poruchou," opísal situáciu humanitárny pracovník SKCH Jozef Kákoš.
     

Z tohto dôvodu sa SKCH rozhodla pomôcť ľuďom na Ukrajine aj v tejto oblasti. Miestni psychológovia a ľudia z pomáhajúcich profesií (lekári, zdravotné sestry, učitelia, sociálni pracovníci, kňazi) nemajú dostatočné skúsenosti s riešením psychických problémov, ktoré vznikli ako dôsledok traumatických udalostí. Preto SKCH nadviazala spoluprácu s organizáciou Modrý anjel, ktorá sa na Slovensku špecializuje na krízovú intervenciu a riešenie traumatických udalostí v akútnej fáze po incidente, a vyslala na Ukrajinu štvoricu školiteľov.
     

Ako uviedol Horváth, tento projekt možno uskutočniť aj vďaka pomoci Charity Česká republika, ktorá školenia financuje. Ich účastníci sa oboznámia so základmi psychosociálnej podpory pre pomáhajúce profesie po udalostiach s traumatizujúcim potenciálom. Školenia prebiehajú v Kyjeve a Ľvove, pričom v oboch mestách je prihlásených 40 až 60 psychológov a ľudí z pomáhajúcich profesií. Po vyškolení budú následne pomáhať obetiam, ktoré zažili počas protestov na Majdane traumatizujúce udalosti alebo ich blízki či známi tu zomreli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies