Na Ukrajine zabíjali míny, v Luhanskej oblasti sa začal odsun ľahkej bojovej techniky

NETKY.SK • 5 Október 2015, 11:04 • 2 min
Na Ukrajine zabíjali míny, v Luhanskej oblasti sa začal odsun ľahkej bojovej techniky

KYJEV - Výbuch nastražených mín na východe Ukrajiny si vyžiadal životy dvoch ukrajinských vojakov a ďalších piatich zranených, informovala dnes televízia 112 Ukrajina s odvolaním sa na predstaviteľa dobrovoľníckeho pluku Donbas Jevhena Ševčenka.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho tvrdenia boli míny nastražené na "vládnej strane" za demarkačnou čiarou. "Je to práca diverznej skupiny nepriateľa v našich radoch," spresnil. Incident sa odohral v nedeľu. Ako informovala agentúra UNIAN, v Luhanskej oblasti sa začalo sťahovanie tankov od demarkačnej čiary, pričom k nemu pristúpili vládne sily i proruskí separatisti. Vo vysielaní televízie 112 Ukrajina o tom hovoril šéf vojensko-civilnej správy Luhanskej oblasti Heorhij Tuka, ktorý však nemal údaje o počte sťahovaných tankov.

 

Tlačová služba vládnej protiteroristickej operácie (ATO), ktorá v Doneckej a Luhanskej oblasti trvá od vlaňajšieho apríla, podľa UNIAN-u medzičasom deklarovala, že na odsun a presun do iných miest dislokácie je pripravená bojová technika s kalibrom menším ako 100 mm. Malo by ísť o tanky T-64 i T-72, protitankové delá D-48 a D-44 kalibru 85 mm a mínomety 2B-9 s kalibrom 82 mm. Proces sťahovania by mal trvať 41 dní.

 

Na odsune ľahkých zbraní sa dohodli lídri tzv. normandskej štvorky na svojom rokovaní minulý piatok v Paríži. Ukrajinský prezident Petro Porošenko na margo dohody vyjadril presvedčenie, že prispeje k stabilizácii situácie a dodržiavaniu prímeria. Upozornil tiež, že práve tieto druhy zbraní - s kalibrom menším ako 100 mm - majú na svedomí najviac obetí. Podľa slov bude odsun tohto druhu techniky etapovitý a budú ho sprevádzať inšpekcie, aby sa zabezpečilo dôsledné plnenie dohody.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies