Na Ukrajine prvýkrát zverejnili majetkové priznania

NETKY.SK • 31 Október 2016, 17:22 • 2 min
Na Ukrajine prvýkrát zverejnili majetkové priznania

KYJEV - Desaťtisíce ukrajinských verejných predstaviteľov a poslancov prvýkrát zverejnili svoje príjmy a majetok vo verejne dostupnej databáze. Nedeľa večer bola posledným termínom, dokedy mali ukrajinskí predstavitelia zverejniť drahé vlastníctvo a majetok, ktoré vlastnia oni alebo ich rodiny, prostredníctvom takzvaných e-deklarácií. Niekoľko poslancov termín nedodržalo.

slovakia

left justify in out

Ukrajinský prezident Petro Porošenko, ktorý pred zvolením za hlavu štátu v roku 2014 viedol úspešnú firmu na výrobu čokolád, svoje majetkové priznanie zverejnil krátko pred uplynutím lehoty. Podľa priznania má na bankových účtoch 26,3 mil. USD. Porošenko po zvolení za prezidenta sľúbil, že svoje závody na výrobu čokolád predá, ale doteraz to neurobil.


Mnohí ukrajinskí predstavitelia deklarovali, že doma majú veľké objemy finančnej hotovosti. Premiér Volodymyr Grojsman uviedol, že doma má ukrajinské hrivny pri prepočte na doláre v sume 1,6 mil. USD. Majetkové priznania sú zverejnené v internetovej databáze, ktorá je prístupná od pondelka rána. Majetkové priznania sa hodnotia ako významný krok smerom k transparentnosti na Ukrajine, kde je korupcia veľkým problémom.


Olexandra Ustinova z vedenia občianskeho združenia Centrum pre boj s korupciou e-deklarácie privítala ako novú revolúciu na Ukrajine a uviedla, že zverejnenie luxusných darov a majetku by malo viesť k vyšetrovaniam zo strany vládnych protikorupčných úradov. E-deklarácie, ktoré predložilo viac ako 50 tis. ukrajinských predstaviteľov, sa vypracovali podľa pravidiel Rozvojového programu OSN (UNDP).

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies