Na svahoch začali zasnežovať, počítajú aj s oteplením

NETKY.SK • 18 November 2016, 09:30 • 2 min
Na svahoch začali zasnežovať, počítajú aj s oteplením

POPRAD – Lyžiarske strediská na Spiši a v Tatrách využili doterajšie mrazy a začali s prvým zasnežovaním. Viaceré však potvrdili, že ich zrejme čaká prestávka pre avizované oteplenie.

slovakia

left justify in out

V prípravách na blížiacu sa sezónu však pokračujú, niektoré plánujú tohtoročnú lyžovačku odštartovať s novinkami. Tie ponúkne aj lyžiarske stredisko Studničky vo Vernári (okres Poprad), ležiace na rozhraní Nízkych Tatier a Slovenského raja. „Asi najväčšou z nich je nový lyžiarsky vlek s ohnutými kotvami pre pohodlnú jazdu, v ponuke tak už máme tri vleky. Pre najmenších lyžiarov či začiatočníkov sme pripravili novú zjazdovku, aby sme ich úplne odčlenili od skúsenejších lyžiarov, nájdu si tam hračky a slalomové postavičky pre zábavnejšiu výučbu,“ informoval agentúru SITA konateľ strediska Marek Žemba. V stredisku už začali aj zasnežovať, a to ešte z nedele na pondelok. Lyžiarsku sezónu by chceli otvoriť asi 20. decembra, všetko však bude záležať od počasia. Lyžiarske stredisko vzdialené 18 kilometrov od Popradu rozšírilo aj zasnežovací systém, takýmto spôsobom dokáže zjazdovky zasnežiť rýchlejšie. V minulom roku sa v stredisku podarilo zväčšiť aj kapacitu parkoviska.


V lyžiarskom areáli Fakľovka pri obci Litmanová (okres Stará Ľubovňa) v Pieninách majú polmetrovú vrstvu snehu. „Máme aj prírodný sneh, ale predovšetkým už od nedele zasnežujeme,“ uviedol Ľubomír Cintula zo strediska. V predošlých rokoch otvárali sezónu koncom novembra, ako to bude tento rok, sa podľa jeho slov nedá predpokladať. „Teraz hlásia oteplenie, keby sa naopak ochladilo, ešte jeden deň by sme zasnežovali a boli by sme na dobrej ceste s jednou zjazdovkou. Uvidíme, ako sa počasie vyvinie,“ uviedol.


V jednom z najstarších lyžiarskych stredísk na Slovensku Ždiar Strednica (okres Poprad), situovanom medzi hrebeňmi Belianskych Tatier a Spišskej Magury, zatiaľ nezasnežovali. „Jedna noc s teplotou mínus pätnásť je málo, no a meteorológovia sa vyhrážajú dažďom. Zdá sa, že november nám ešte veľmi priať nebude, tak ako to zo začiatku vyzeralo, že príde mráz, teraz to tak celkom nie je. Avšak v prípade, že by niekoľko dní za sebou pretrvával mráz, máme na zasnežovanie pripravené kompletne všetko,“ povedal pre SITA vedúci strediska Marián Bekeš.


V lyžiarskom stredisku Lopušná dolina, vzdialenom od mesta Svit tri kilometre a od Popradu jedenásť kilometrov, už rovnako v noci zasnežovali, počítajú však aj s avizovaným oteplením. „Pripravujeme techniku, v tomto roku sme upravili cestu do Lopušnej doliny, verím, že sme urobili návštevníkom, ktorí sa k nám vyberú, radosť, nepôjdu tak po rozbitej ceste,“ informoval o novinke v stredisku jeho konateľ František Jurčo. Zasnežovať už začali aj v SKI centre Levoča, teraz aj ich čaká pauza pre vyššie teploty nad nulou.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies