AKTUALIZÁCIA: Tomáš Sz. sa priznal v kauze prípravy vrážd prokurátorov

NETKY.SK • 14 Apríl 2022, 10:30 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Tomáš Sz. sa priznal v kauze prípravy vrážd prokurátorov

PEZINOK - Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku sa opätovne začal proces v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a tiež v prípade plánovanej vraždy prokurátorov. Obžalovaní, podnikateľ Marian K. a Alena Zs., sa nachádzajú v pojednávacej miestnosti.

slovakia

left justify in out

Aktualizované 14. 4. 2022 19:20

 

Pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a tiež v prípade plánovanej vraždy prokurátorov prerušil senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku do 3. mája.

 

Aktualizované 14. 4. 2022 13:59 

 

Obžalovaný v kauze prípravy vrážd prokurátorov Tomáš Sz. sa priznal k všetkým skutkom, ktoré sa mu kladú za vinu. Urobil tak na štvrtkovom pojednávaní Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, ktorý prípad prejednáva spolu s kauzou vraždy novinára Jána Kuciaka. V tom bol už právoplatne odsúdený. Ostatní obžalovaní vinu naďalej odmietajú.

 

Aktualizované 14. 4. 2022 12:08 

 

Vhlásenie Tomáša Sz. o vine sa netýka vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) ďalej vysvetlil, že sa pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku priznal v prípade prípravy vrážd prokurátorov. Tomáš Sz. je v kauze Kuciakovej vraždy už právoplatne odsúdený na 25 rokov nepodmienečne.

„Jeho vyhlásenie sa týka iba tzv. veci prípravy vrážd prokurátorov," zdôraznil prokurátor. Priznanie bolo pre neho prekvapením, keďže v prípravnom konaní sa Tomáš Sz. k vine nepriznával. „Je to právo obžalovaného, ja neviem, prečo sa takto rozhodol," dodal.

 

Prokurátor by privítal, ak by obžalovaného nevylúčili na samostatné konanie, „aby sa vopred nerozhodovalo o jeho skutku, ale rozhodlo sa na konci spolu s rozhodnutím o vine alebo nevine ostatných obžalovaných".

 

V prípade vraždy novinára a jeho snúbenice bude súd opäť rozhodovať o vine Mariana K. a Aleny Zs. ŠTS ich pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd (NS) SR vrátil vlani v máji prípad prvostupňovému súdu. Právoplatné sú v tejto kauze tri rozhodnutia. Miroslav Marček a Tomáš Sz. dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody. Zoltán Andruskó 15 rokov nepodmienečne.

 

img

 

Pre prípravu vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho čelí obžalobe päť osôb – Marian K., Alena Zs., Tomáš Sz., Dušan K. a Darko D. Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť na jeseň 2017, prijať ju mala Alena Zs.

Na pojednávaní sa vo štvrtok nezúčastňujú rodičia zavraždeného novinára Kuciaka ani mama Kušnírovej. Prítomní nie sú ani poškodení prokurátori.

 

Predsedníčka senátu ŠTS Ružena Sabová na začiatku pojednávania informovala o nahradení členky senátu Pamely Záleskej sudcom Jozefom Piknom. Pripomenula i rozhodnutie NS SR o námietke zaujatosti voči dvom členom senátu, ktorých napokon v zmysle rozhodnutia NS SR z pojednávania nevylúčili.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies