Na štarte Veľkej pardubickej 20 koní vrátane slovenského Bodyguarda

NETKY.SK • 11 Október 2013, 12:35 • 2 min
Na štarte Veľkej pardubickej 20 koní vrátane slovenského Bodyguarda

BRATISLAVA - Na štarte 123. ročníka Veľkej pardubickej steeplechase Českej poisťovne (Listed, 6900 m, pre 6-ročné a staršie kone, dotácia 5 miliónov Kč) v nedeľu 13. októbra o 16.30 h sa predstaví 20 koní a jazdcov.

slovakia

left justify in out

Medzi aktérmi bude aj dvojica zo Slovenska, sedemročný hnedák valach Bodyguard v sedle s džokejom Jaroslavom Brečkom, sedemnásobným účastníkom týchto náročných prekážkových dostihov a víťazom z roku 1992 so senickým Quirinusom.

Bodyguarda pripravuje pre stajňu OMS Vladimíra Levárskeho a Petra Šimečka tréner Michal Ročák. Do „Veľkej“ sa prebojoval 12. miestom v májovej kvalifikácii, v auguste menšie dostihy nedokončil. V stávkovej kancelárii Betino má tento kôň kurz 100:1. „Kôň je v štandardnej forme. Škoda, že nám v auguste nevyšli prípravné dostihy. Ale doma sme sa to snažili dohnať prácou v tréningu,“ povedal pre TASR M. Ročák a dodal: „Na štarte budú veľmi dobrí súperi. Chceme dosiahnuť čo najlepší výsledok a prísť do cieľa zdraví. Zvíťaziť nebude jednoduché, s umiestením do 5.-8. miesta by sme boli spokojní."

Medzi favoritov „Veľkej“ patria najmä víťazi posledných štyroch ročníkov, českí zástupcovia Tiumen a Orphee des Blins. Dvanásťročný hnedák valach Tiumen triumfoval v rokoch 2009-2011, pokúsi sa o štvrté víťazstvo a vyrovnanie rekordu legendárneho Železníka. Pri kurze 4:1 bude mať v sedle legendárneho džokeja Josefa Váňu, ktorý drží rekord v počte 26 štartov, pričom osemkrát zvíťazil, z toho štyrikrát v sedle Železníka a tri razy práve s Tiumenom. Najnižší kurz (2,5:1) má vlaňajšia víťazka 11-ročná hnedka Orphee des Blins v sedle s džokejom Janom Faltejskom. Do trojice favoritov odborníci zaraďujú aj ďalšieho českého zástupcu 9-ročného tmavého hnedáka valacha Trezor (3,5:1) s džokejom Josefom Bartošom.

Hlavná dráha Veľkej pardubickej steeplechase meria 2200 m, celková dĺžka dostihov je 6900 m. Kone musia prekonať 31 prekážok, z ktorých je najznámejšia Taxisova priekopa. Povrch dráhy je väčšinou trávnatý, časť trasy vedie cez oranicu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies