Na Slovensku konzumujeme cukor v prijateľnom množstve

NETKY.SK • 2 August 2014, 11:20 • 2 min
Na Slovensku konzumujeme cukor v prijateľnom množstve

BRATISLAVA - Spotreba cukru v minulom roku na Slovensku mierne stúpla, celkový trend konzumácie má však ustálený charakter a pohybuje sa na úrovni odporúčanej spotreby. Vyplýva to z aktuálnej analýzy Slovenského cukrovarníckeho spolku (SCP).

slovakia

left justify in out

Podľa údajov Štatistického úradu SR od roku 1990, kedy Slováci spotrebovali ročne takmer 42 kilogramov (kg) cukru, priemerná spotreba v ďalších rokoch už len klesala, pričom hranicu 40 kg na osobu viac neprekonala. Podľa najnovších údajov bola v roku 2013 spotreba cukru 31,1 kg na osobu, čo medziročne predstavuje mierny päťpercentný nárast.
      

"Dôležité je upozorniť, že Slováci v porovnaní s inými krajinami skonzumujú v mnohých prípadoch aj o polovicu menej cukru. Napríklad v Spojených štátoch je to vyše 50 kg cukru ročne na obyvateľa. Odporúčaná dávka sa pritom pohybuje na úrovni 30,9 kg," priblížil výkonný riaditeľ SCP Radovan Roba. Ako dodal, naši obyvatelia pred zahraničnými produktmi viac uprednostňujú kvalitný cukor vyrobený na Slovensku zo slovenskej repy. V súčasnosti sú na našom území v prevádzke dva cukrovary – v Trenčianskej Teplej, predávajúci svoje produkty pod značkou Sweet Family a cukrovar v Seredi so značkou Korunný cukor.
      

Na rozdiel od cukru, významný nárast nastal v spotrebe ochutených a prisládzaných nápojov. Zatiaľ čo v roku 1998 bola ich spotreba na úrovni 41,5 litra na osobu, v roku 2013 toto číslo narástlo až na hodnotu 120 l na obyvateľa. "Tieto nápoje však nie sú plné cukru, ako sa zvykne mylne uvádzať. Často sú sladené výhradne izoglukózou, ktorá sa do produktov pridáva kvôli nižšej cene, čo robí tieto výrobky dostupnými. Pri vedomom prijímaní cukru dokáže každý človek skonzumované množstvo a kvalitu prijatého cukru kontrolovať a vyhnúť sa tak jeho nadmernej konzumácii," vysvetlil Roba.
      

Pri pití sladených nápojov však podľa neho nastáva riziko príjmu skrytých sladidiel, pričom často ide o alternatívne sladidlá, ako je glukózo-fruktózový sirup. Pri jeho nevedomom prijímaní - napríklad pri pití sladených nápojov, človek do tela dostáva nekontrolovateľné množstvo takéhoto sladidla a s ním aj množstvo kalórií. Je náročné kvantifikovať tento príjem a z toho dôvodu sa stáva rizikovým. Dôležité je tiež rozoznávať vplyvy sladidiel na organizmus. Zatiaľ čo repný cukor navodzuje v tele pocit sýtosti, kukuričný sirup podobný efekt nevyvoláva, doplnil Roba. Nárast spotreby bol v roku 2013 zaznamenaný aj u sirupových nápojov. Slováci v priemere skonzumovali 26,3 litra sirupov na osobu. Oproti roku 2012 to predstavuje nárast o desatinu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies