Na Slovensko začnú prúdiť investície z Číny

NETKY.SK • 6 September 2010, 07:44 • 2 min
Na Slovensko začnú prúdiť investície z Číny

Na Slovensko začnú prúdiť investície z Číny

slovakia

left justify in out

img

Vzájomný obchod medzi Slovenskom a Čínou má veľký potenciál rastu. Podnikatelia z najľudnatejšej krajiny sveta majú na Slovensku záujem o investovanie do technológií, strojárenstva či cestovného ruchu. V rozhovore pre TASR to konštatoval šéf rezortu hospodárstva Juraj Miškov (SaS), ktorý aktuálne cestuje a rokuje o rozvoji hospodárskej spolupráce s podnikateľmi vo viacerých ázijských krajinách. Minister navštívil aj Čínu a zúčastnil sa oficiálneho zahájenia slovenského dňa na šanghajskej výstave EXPO.


-Aký máte pocit z Číňanov ako obchodníkov?-

Veľmi dobrý. Ja si myslím, že Číňania sú výborní obchodníci a svojim spôsobom aj rast, rozvoj ekonomiky, ktorý Čína momentálne zažíva, je dôkazom toho, že sú naozaj dobrými obchodníkmi.


-Aký je podľa vás rozdiel medzi čínskymi a slovenskými obchodníkmi?-

Priznám sa, nezamýšľal som sa nad rozdielmi. Skôr by som povedal, že to, čo spája slovenských a čínskych podnikateľov, je snaha vytvoriť zisk. Myslím si, že niekde tam hľadajú podnikatelia aj od nás aj z Číny priesečníky, hľadajú spoluprácu, ktorá by bola výhodná pre obe strany.


-Ako sa bude vyvíjať vzájomný obchod medzi oboma krajinami? Kam by sa mohli dostať čísla obchodnej výmeny?-

Ja by som nerád špekuloval o nejakých číslach. V každom prípade potenciál spolupráce s Čínou rozhodne nie je vyčerpaný a je tu neskutočne veľa možností vzhľadom na príležitosti, ktoré Čína ponúka pre Slovensko a slovenských podnikateľov.


-Ako je to opačne? Čo môže Slovensko ponúknuť Číne?-

Ponúknuť môže veľa, môže ponúknuť technológie, strojárstvo, spoluprácu v oblasti energetiky či výstavby elektrární. Taktiež im môžeme ponúknuť spoluprácu v sektore chemického a potravinárskeho priemyslu, ale aj v oblasti lesníctva, životného prostredia a cestovného ruchu.


-Aký je aktuálny stav pôsobenia čínskych podnikov na Slovensku? Koľko ich je?-

Mne je osobne ľúto, že na Slovensku máme málo čínskych investorov, k jedným z takých najznámejších v podstate patrí Lenovo. Každopádne po tých rozhovoroch s niektorými investormi som optimistický a dúfam, že sa to čoskoro zmení a čínske investície začnú prúdiť na Slovensko.


-O aké investície presne ide?-

Ja by som v tejto chvíli bol veľmi nerád konkrétny vzhľadom na to, že ide zatiaľ o informácie, ktoré sú dôverného a citlivého charakteru. Nebudem teda konkretizovať, ale tie rokovania ma napĺňajú optimizmom.


-Môžte aspoň priblížiť o aké oblasti ide?-

Ide o oblasť automobilového priemyslu, ďalej potravinárstva a taktiež ide o oblasť cestovného ruchu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies