Na Slovensko by mal pricestovať zástupca Goldman Sachs aj bývalý poradca Obamu

NETKY.SK • 2 Apríl 2012, 06:36 • 2 min
Na Slovensko by mal pricestovať zástupca Goldman Sachs aj bývalý poradca Obamu

Na Slovensko by mal pricestovať zástupca Goldman Sachs aj bývalý poradca Obamu - Politika Slovensko o necelé dva týždne privíta prezidentov Chorvátska a Slovinska Iva Josipoviča a Danila Türka. Súčasne má do hlavného mesta pricestovať viac ako 15 zahranič

slovakia

left justify in out

img

Slovensko o necelé dva týždne privíta prezidentov Chorvátska a Slovinska Iva Josipoviča a Danila Türka. Súčasne má do hlavného mesta pricestovať viac ako 15 zahraničných ministrov a štátnych tajomníkov. Medzi nimi by napríklad nemal chýbať nórsky minister obrany Espen Barth Eide či štátny tajomník maďarského ministerstva zahraničných vecí Zsolt Németh. Do Bratislavy by mali prísť pri príležitosti bezpečnostného a diplomatického diskusného fóra GLOBSEC, ktoré sa bude v hlavnom meste konať 12. až 14. apríla.
      Svoju účasť na podujatí už predbežne potvrdilo aj takmer 40 popredných svetových expertov. V zozname hostí figurujú mená bývalého poradcu amerického prezidenta Baracka Obamu a súčasného veľvyslanca USA pri NATO Iva Daaldera, či šéfa prestížneho ekonomického think-tanku Bruegel Jeana Pisani-Ferryho. Svoju účasť predbežne prisľúbil aj zástupca generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie Alexander Vershbow a šéf Goldman Sachs Asset management Jim O’Neill.
      Slovensko by mali okrem iných zastupovať prezident Ivan Gašparovič, budúci minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák či exminister diplomacie Ján Kubiš.
      Početné zastúpenie by mali mať aj predstavitelia opozičných síl. Zo zahraničia pricestuje známy boxer a líder ukrajinskej mimoparlamentnej strany UDAR Vitalij Kličko, vodca bieloruskej opozície Alexander Milinkievič, či novinárka Raghida Dergham, ktorá bola zaradená do rebríčka najvplyvnejších žien arabského sveta v roku 2011.
      "Od tejto pestrej skladby účastníkov očakávame kvalitnú diskusiu a odporúčania, ktoré budú formovať zahraničnú politiku regiónu, Európy a transatlantického priestoru," komentoval Róbert Vass, generálny tajomník Slovenskej atlantickej komisie (SAC), ktorá podujatie organizuje.
      Atraktivitu tomuto ročníku okrem hostí pridáva aj skutočnosť, že sa bude konať týždeň po výmene vládneho kabinetu. Konferencia tak vytvára potenciálny priestor pre stretnutia účastníkov s predstaviteľmi novej politickej garnitúry. "Samozrejme, mnohí účastníci konferencie budú intenzívne a s očakávaniami sledovať postoje novej vlády, určite budú mať záujem o formálne aj neformálne rozhovory s členmi novej vlády a s predstaviteľmi novej opozície. Je to rovnako vynikajúca príležitosť aktívne prezentovať postoje, priority a vízie novej slovenskej vlády," doplnil Vass.
      Hoci je GLOBSEC v prvom rade platformou pre bezpečnostné a diplomatické témy, konferencia by sa mala venovať aj budúcnosti eurozóny či riešeniu dlhovej a bankovej krízy. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies