Na slávnostnom obede sa stretla s predstaviteľmi cirkví v SR

NETKY.SK • 6 Október 2010, 07:18 • 2 min
Na slávnostnom obede sa stretla s predstaviteľmi cirkví v SR

Na slávnostnom obede sa stretla s predstaviteľmi cirkví v SR

slovakia

left justify in out

img

Predstavitelia cirkví a náboženských spoločností registrovaných v SR sa stretli dnes v Bratislave na slávnostnom obede s predsedníčkou vlády Ivetou Radičovou.
Hlavným cieľom tohto neformálneho stretnutia bolo vytvoriť priestor na vzájomné zoznámenie sa. Ako po stretnutí uviedol predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS), arcibiskup Stanislav Zvolenský, predmetom rozhovoru boli najmä témy súvisiace s pôsobením cirkví pri posilňovaní hodnôt v spoločnosti.
Podľa jeho slov sa široká diskusia rozvinula okolo projektov zlepšenia kultúry života v rómskych osadách. "Spomínali sa možnosti, ktoré majú jednotlivé cirkvi a náboženské spoločnosti a hodnotila sa účinnosť projektov na zvyšovanie kultúry v rómskych osadách," poznamenal Zvolenský.
Počas obeda sa venovali aj otázke sociálnych služieb, kde katolícka ako aj iné cirkvi, ako neštátni zriaďovatelia, zápasia s problémami. Zvolenský potvrdil, že premiérka vyjadrila ochotu im pomôcť. "V najbližších týždňoch sa bude pracovať na odstránení ťažkostí, aby sa pomohlo prežitiu cirkevných zariadení sociálnych služieb a do budúcnosti sa urobili systémové opatrenia," konštatoval Zvolenský.
Zástupcovia cirkví neobišli ani tému financovania ich škôl a školských zariadení. Radičová podľa slov predsedu KBS vyjadrila ochotu odstrániť rozdiel vo financovaní medzi štátnymi a cirkevnými školami, aby rodičia mali možnosť slobodne sa rozhodnúť, kam ich dieťa bude chodiť.
O možnej návšteve pápeža Benedikta XVI. v roku 2013 na Slovensku či odluke štátu od cirkvi sa dnes nediskutovalo.
Na Slovensku je registrovaných 18 cirkví, pričom k Rímskokatolíckej cirkvi sa hlási asi 70 percent obyvateľov SR.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies