V ktorom odvetví sa Česko potichu stalo svetovou veľmocou?

NETKY.SK • 27 Júl 2020, 10:28 • 2 min
V ktorom odvetví sa Česko potichu stalo svetovou veľmocou?

Kým Slovensko sa akoby až tvrdohlavo drží svojej pozície svetového lídra v počte vyrobených automobilov na počet obyvateľov, tak susedná Česká republika sa prirodzene otvára novým možnostiam. V jednej z nich už teraz dominujú. Odvetvím, v ktorom sú naši západní susedia lídrom, je virtuálna realita a jej vývoj - predovšetkým po softvérovej stránke. Pritom táto oblasť, ako sa ukazuje, patrí k tým, po ktorých v najbližších mesiacoch bude obrovský dopyt. Praha si teda vybrala oblasť, na ktorej môže krajina výrazne zbohatnúť.

slovakia

left justify in out

Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky dokonca vytvoril organizáciu, v ktorej združuje množstvo priekopníkov tohto odvetvia. Asociace virtuální a rozšířené reality (AVRAR) má pod svojimi krídlami množstvo českých firiem, ktoré vyvíjajú, alebo realizujú toto odvetvie. ČR sa už reálne stala Silicon Valley virtuálnej reality. Často na to počas svojich prednášok upozorňuje aj prognostik Slovenskej akadémie vied prof. Peter Staněk. Odzrkadľuje sa to už aj na podnikateľských aktivitách. Tak napríklad Aquapark Aquapalace Praha pre svojich návštevníkov vytvoril možnosť nového druhu zábavy prostredníctvom zdanlivo obyčajného tobogánu. Každý, kto si však túto trasu prejde, prežije jazdu vesmírom či magickým svetom fantázie.


Praktické využitie
Pokazilo sa lietadlo? Letecké spoločnosti už nemusia dlho čakať, kým príde technik z druhej strany planéty. Všetko vyrieši tzv. virtuálne dvojča, pomocou ktorého domáci mechanik vidí do útrob lietadla, pričom špecialistovi na poruchy sa zobrazuje presne ten istý obraz. Odborník takto môže inštruovať domáceho mechanika, ktorý problém vyrieši.


Šéf AVRAR Martin Kotlek hovorí, že české firmy si v medzinárodnej konkurencii naozaj počíňajú veľmi úspešne, a to napriek tomu, že stoja prevažne za vývojom softvéru. "Je fantastické, koľko toho v Čechách vzniká, napriek tomu, že firmy konkurujú obrovským nadnárodným konglomerátom s takmer neobmedzenými možnosťami," povedal pre E15 s tým, že náklady výroby hardvéru sú oveľa väčšie, preto v pevných súčastiach virtuálnej reality dominujú Čína a USA. "Výnimkou je VRgineers. Pripravujú vlastné okuliare," doplnil.

 

img

TASR - Lukáš Grinaj

 

Budúcnosť
Zaujímavosťou je, že virtuálna realita vďaka Čechom pomáha už aj atómovej elektrárni Temelín či v automobilke Škoda. Zaujímavý je aj projekt Theatre VR, teda virtuálne divadelné javisko, na ktorom si účastník vyberie, ktorú postavu si sám zahrá. Súčasťou AVRAR sú aj akademicko-vedecké inštitúcie, takže je možné predpokladať, že postupne budú zavedené aj mnohé študijné programy zamerané na túto oblasť. Súčasťou sú Vysoká škola chemicko-technologická či Smíchovská stredná priemyselná škola. Pracuje sa aj na viacerých dôležitých projektoch. Jeden z nich vytvára Národný ústav duševného zdravia spoločne s firmou 3DSense. Pomocou virtuálnej reality by sa mali trénovať kognitívne schopnosti pacientov. Projekt Virtuálna realita v aktivizácii seniorov (VIREAS) chce zase vyvinúť sadu takých virtuálnych zážitkov, ktoré podporia naplnenie "prirodzených psycho-spirituálnych potrieb seniorov" a podporia tak sociálnu interakciu v ich reálnom prostredí. "Sada zážitkov je vyvíjaná primárne pre domovy pre seniorov a zohľadňuje preto potreby ako užívateľov, tak aktivizačných pracovníkov," dopĺňa stránka Hartmann.

 

Aj Bratislava
Spolupracujú aj Česi so Slovákmi. Ukážkovou je napríklad kooperácia Vladimíra Hrinčára a Jána Ilavského s Čechom Jaroslavom Beckom. Výsledkom je herné štúdio Beat Games - najpredávanejšia spomedzi podobných hier. Hráči sekajú laserovými mečmi virtuálne kocky. Toto štúdio malo taký úspech, že ho už stihla kúpiť spoločnosť facebook.

 

Vo virtuálnej realite pritom nejde len o zábavu. Túto oblasť bude čoskoro v každodenných prípravných, testovacích či tréningových procesoch využívať školstvo, medicína, veda, dokonca šport. Pomocou virtuálnej reality si lekár môže vyskúšať náročnú operáciu, ktorú ešte nerobil. Mimochodom, samotný projekt Virtual Medicine vyvinulo osem vedcov v Bratislave. Študenti lekárskych fakúlt tak nebudú potrebovať spoluprácu s oddeleniami patológie. Aj veda sa dostane tam, kde by sa tak ľahko nedostala. A napríklad športovci si budú môcť počas tréningu simulovať také situácie, ktoré sú reálne obtiažne či nebezpečné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies