Na petičný hárok Novej väčšiny sa ako prvá podpísala Jana Žitňanská

NETKY.SK • 4 September 2012, 06:45 • 2 min
Na petičný hárok Novej väčšiny sa ako prvá podpísala Jana Žitňanská

Na petičný hárok Novej väčšiny sa ako prvá podpísala Jana Žitňanská

slovakia

left justify in out

imgPetičný výbor hnutia Nová väčšina začal dnes o 15.00 h v Bratislave zbierať podpisy potrebné na svoju registráciu. Ako prvá sa podpísala nezávislá poslankyňa Jana Žitňanská. "Daniel (Lipšic, pozn. TASR) ešte dáva rozhovory, tak som sa ako prvá podpísala ja, po mne ešte niekoľko dám, ktoré práve prišli," povedala pre TASR Žitňanská krátko po tom, ako aktivisti otvorili stánok s petičnými hárkami.
      V tom, že sa ako prvý nepodpísal na hárky líder, Žitňanská problém nevidí. "Dokončí interview a podpíše sa," zasmiala sa.
      Stánok Novej väčšiny sa od začiatku tešil záujmu okoloidúcich, niektorí sa pokúšali riešiť s Lipšicom svoje osobné problémy, napríklad s políciou, iní vyjadrovali podporu novej strane.
      "Vo farbách by som žiadny posun nehľadal," odpovedal Lipšic na otázku, či červeno-modré logo strany symbolizuje posun z pravej strany politického spektra do jeho stredu. "Je pravda, že chceme vytvoriť širšie hnutie, nie úzko ideologické. My svoje názory nemeníme. Bude to hnutie od stredu doprava, ale nie úzko ideologické. Skôr chceme riešiť problémy, ktoré trápia ľudí. Legalizácia marihuany k nim určite nepatrí. Nezamestnanosť určite áno," vyhlásil. Dodal, že cieľom strany je integrovať v prvom rade pravicových voličov, nie strany. "Môže byť stav na pravej strane spektra ešte horší, ako je dnes?" opýtal sa. Dodal, že reakcie členov iných strán na informáciu o zakladaní Novej väčšiny komentovať nebude.
      Odmieta tiež obvinenia z populizmu. Trvá na tom, že existujú konkrétne opatrenia, ktorých realizácia by umožnila zvýšiť platy učiteľov na dvojnásobok a rovnako zvýšiť daňový bonus na deti. "Slovensko malo ešte v roku 2005-2006 daňové úniky z DPH na úrovni priemeru Európskej únie. Dnes ich máme dvojnásobne vyššie. Sme druhí najhorší po Grécku," zdôraznil. "Sú rezervy, ktoré má štát. Vo výbere daní a vo verejnej správe," dodal. "Boli by sme veľmi radi, keby sa prioritou vlády konečne stalo školstvo. Preto hovoríme o zvyšovaní platov učiteľov," doplnila ho Žitňanská.
      Lipšic tiež odmietol, že sa, podobne ako Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, snaží vyhraniť voči politike ako takej. "Nikdy som nepovedal, že politici sú zlí," vyhlásil s tým, že chce oslovovať práve čestných starostov, primátorov, ale existuje aj množstvo čestných sudcov a prokurátorov. "Chceme oslovovať ľudí, ktorí osvedčili svoj charakter skutkami, nie rečami," dodal.
      Ak by chcel Novú väčšinu posilniť aj niektorý súčasný poslanec, hnutie im dvere automaticky nezatvára. "Sme otvorení. Ale podmienka je, aby bol čestný," povedal Lipšic. "Ale my nikoho lanáriť nebudeme," zdôraznil.
      Nezávislí poslanci Daniel Lipšic a Jana Žitňanská 2. septembra oznámili, že sa rozhodli zaregistrovať politické hnutie s názvom Nová väčšina. Potrebných 10.000 podpisov chcú nazbierať do konca októbra. Hnutie zatiaľ minulo 10.000 eur z vlastných zdrojov a do budúcnosti chcú fungovať ako "nízkonákladový projekt". Nová väčšina sa nebude vyhýbať ani darom, všetky však budú musieť byť verejné.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies