Rada Európy vydala vládam nové odporúčania, ktoré sa týkajú liekovej kriminality

NETKY.SK • 27 Apríl 2021, 13:57 • 2 min
Rada Európy vydala vládam nové odporúčania, ktoré sa týkajú liekovej kriminality

ŠTRASBURG - Rada Európy v súvislosti s nárastom prípadov falšovania vakcín proti koronavírusu a iných nelegálnych aktivít týkajúcich sa pandémie ochorenia COVID-19 vydala nové odporúčania vládam na základe Dohovoru o liekovej kriminalite.

slovakia

left justify in out

Výbor Rady Európy vo vzťahu k dohovoru navrhuje preventívne opatrenia v spolupráci s príslušnými odvetviami na posilnenie dodávateľského reťazca, zabezpečenie pravosti vakcín a zlepšenie opatrení na zneškodňovanie odpadu z vakcín proti koronavírusu. Výbor zdôrazňuje aj význam školení príslušných štátnych úradníkov, ako napríklad colníkov, policajtov či sudcov, ako aj význam zvyšovania povedomia verejnosti.

V doterajšom priebehu pandémie nastalo viacero pochybných aktivít v súvislosti s očkovacími látkami. Americká farmaceutická spoločnosť Pfizer minulý týždeň uviedla, že identifikovala falošné verzie svojej vakcíny v Mexiku a Poľsku. Na nelegálnom kybernetickom trhu, takzvanom darknete, zasa v marci zaznamenali viac ako 1200 účtov ponúkajúcich falošné vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Ich predajcovia pochádzajú zväčša zo Spojených štátov amerických, Ruska, ale aj európskych krajín ako Španielsko, Nemecko či Francúzsko.

 

Súvisiaci článok: Spoločnosť Pfizer potvrdila výskyt falošných vakcín v Mexiku a Poľsku

Okrem toho sa objavili aj webové stránky, ktoré ponúkajú možnosť vytvoriť autenticky vyzerajúce negatívne výsledky testov. Dokumenty sú profesionálne vyrobené, vygenerovanie by nemalo trvať viac ako 30 minút a cena jedného je 25 amerických dolárov. Predajcovia dokonca ponuky dopĺňajú aj o špeciálne akcie. Na jednom z fór boli v ponuke falošné výsledky testov, ktoré kupujúci získa do 24 hodín. V prípade, ak sa zákazník rozhodne kúpiť dva, tretí dostane zdarma.

 

Prečítajte si tiež: Viac ako 1 200 účtov ponúka na darknete falošné vakcíny proti ochoreniu COVID-19



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies