VIDEO: Vedci po 42-tisíc rokoch oživia prehistorického koňa

NETKY.SK • 11 Apríl 2019, 11:07 • 2 min
VIDEO: Vedci po 42-tisíc rokoch oživia prehistorického koňa

Zviera, ktoré žilo na prehistorických pustatinách dnešnej Sibíri pred viac ako 42-tisíc rokmi, sa zrejme opäť vráti do života.

slovakia

left justify in out

Nedávno sme informovali o snahe vedcov „oživiť“ vymretého mamuta. Zdá sa, že to im nestačí a chcú sa pokúsiť o návrat ďalšieho zvieraťa z dôb dávno minulých. Konkrétne by malo ísť o koňa druhu Lensky, ktorého žriebä našli len nedávno perfektne zachované v ľade sibírskych plání.

 

img

 

Tento druh koňa na Zemi vyhynul pred 4000 rokmi, múmia mláďaťa má však 42 172 rokov. Nakoľko ho chlad dokonale zakonzervoval, aj po tejto mimoriadne dlhej dobe má neporušené svalstvo aj srsť. A práve z toho by vedci teraz chceli odobrať DNA a zviera naklonovať. Embryo následne vložia do samice vhodného koňa, ktorá ho vynosí.

 

Ako sa výskumníci vyjadrili, najvhodnejšie sa na tento účel hodí kôň kórejského pôvodu, ktorý je geneticky veľmi podobný prehistorickému druhu, prípadne by to mohol byť aj kôň sibírsky, pretože práve on má predkov z druhu Lensky.

 

img

 

Vyhynutý Lensky bol mimoriadne odolný, dokázal prežiť aj najtvrdšie poveternostné podmienky a mrazy klesajúce až k -60 stupňom Celzia. Odborníci z univerzity v Yakutsku sa vyjadrili, že sú v otázke klonovania prehistorického zvieraťa veľmi optimistickí a o svojom úspechu vôbec nepochybujú. Prvé výsledky ich pokusu o „vzkriesenie“ pravekého koňa by sme mali mať k dispozícii už koncom tohto mesiaca.

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies