Na nízke ceny ropy doplatil aj Shell, v 3. kvartáli sa prepadol do straty

NETKY.SK • 29 Október 2015, 14:46 • 2 min
Na nízke ceny ropy doplatil aj Shell, v 3. kvartáli sa prepadol do straty

AMSTERDAM - Britsko-holandská ropná spoločnosť Royal Dutch Shell oznámila za 3. štvrťrok prepad do straty. Podobne ako v prípade ďalších ropných koncernov, aj Shell doplatil na prudký pokles cien ropy, ktoré sú v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka zhruba o polovicu nižšie. Informovali o tom agentúra DPA a server BBC.

slovakia

left justify in out

Spoločnosť uviedla, že za 3. štvrťrok evidovala stratu 7,42 miliardy USD (6,69 miliardy eur), zatiaľ čo v rovnakom období predchádzajúceho roka dosiahla zisk 4,46 miliardy USD.

 

Pod výsledok sa podpísali vysoké náklady spojené s rušením veľkých projektov, ako napríklad projektu na prieskum ropy na Aljaške či projektu na ťažbu z ropných pieskov v Carmon Creek v Kanade.

 

Shell minulý mesiac oznámil, že zastavuje svoje prieskumné aktivity vo vodách pri pobreží Aljašky a dodal, že "v dohľadnej budúcnosti" ďalšie prieskumy v tejto oblasti robiť nebude. Dôvodom je, že kľúčový prieskumný vrt v oblasti vykázal príliš nízky objem ropy a plynu, aby sa firme oplatilo v prieskumoch pokračovať. Ako firma dodala, pri takýchto výsledkoch nie je ďalší prieskum ekonomicky výhodný.

 

V týchto dňoch firma dodala, že nebude pokračovať ani v projekte ťažby z ropných pieskov Carmon Creek na severe Alberty. Obidva projekty tak ovplyvnili nízke ceny ropy, pri ktorých sú ďalší prieskum a ťažba finančne príliš náročné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies