Na návšteve v ZOO

NETKY.SK • 25 Júl 2015, 14:00 • 2 min
Na návšteve v ZOO

BRATISLAVA - Zoologická záhrada alebo skrátene zoo, je miesto, kde sú divoké zvieratá uzatvorené v umelo vytvorenom prostredí, ktoré je prístupné verejnosti na prehliadky. Prvé zoo boli súkromné zverince, zvyčajne patriace kráľom. Kráľ Karol I. začínal so zoo s obrovským pytónom ako hlavnou atrakciou. Prvá verejná zoologická záhrada bola založená vo Viedni v roku 1752.

slovakia

left justify in out

Väčšina moderných zoo sa snaží držať zvieratá v prostredí čo najpodobnejšom prostrediu, v akom žijú vo voľnej prírode. Mnoho zoo teraz má špeciálne budovy pre nočné zvieratá s tmavým červeným svetlom počas dňa, takže zvieratá môžu byť aktívne vtedy, keď sú tam návštevníci a jasným svetlom počas noci, keď nočné zvieratá spia.

Zoologické záhrady môžu byť veľmi odlišné. Od safari parkov až po malé potulné zverince. Vtáky môžu mať pristrihnuté krídla, aby nemohli lietať a mnohé zvieratá, ktoré vo voľnej prírode žijú vo veľkých skupinách sú držané osamotené alebo len v malých skupinkách. 

 

Skoro každé veľké mesto na svete má svoju vlastnú zoo, veľmi rôznej kvality a veľkosti. Moderné zoo sú veľmi dynamické, vždy chovajú zvieratá, podporujú ochranu prírody a pripravujú nové výbehy. Veľké zoo sú dôležitou turistickou atrakciou, vzhľadom na čo aj štát prispieva na ich prevádzku. 

 

Bratislavská zoologická záhrada

Zoologická záhrada Bratislava je zoologická záhrada v Bratislave. Nachádza sa v Mlynskej doline. V Bratislavskej zoologickej záhrade sa nachádza 147 zvierat a až 617 exemplárov. Najzaujímavejšie exempláre v záhrade sú levy juhoafrické, leopardy cejlónske či jaguáre americké. Veľkým lákadlom pre návštevníkov je výbeh zebier a žiráf, antilop i hrošíkov libérijských. V strede zoo je pre najširšiu verejnosť určený i unikátny Dinopark.

obrazok

Zoologická záhrada Bojnice

Bojnická zoologická záhrada je najstaršou a najnavštevovanejšou zoo na Slovensku. Patrí k zoologickým záhradám všeobecného typu, t. j. bez vyhranenej špecializácie na určité druhy zvierat. V minulosti sa vyššia pozornosť venovala najmä odchovu rysov ostrovidov, bežcov (emu,nandu) a horských kôz. Areál zoo sa nachádza v príjemnom rekreačnom prostredí kúpeľného mesta Bojnice v Trenčianskom kraji. Celkovo sa v zoo nachádza až 414 živočíšnych druhov. 

obrazok

Zoologická záhrada Spišská Nová Ves

Zoologická záhrada v Spišskej Novej Vsi je najmenšia a zároveň najmladšia ZOO na Slovensku. Je členom Únie českých a slovenských ZOO a Slovenskej asociácie ZOO. Má rozlohu 8,5 ha, chová približne 70 živočíšnych druhov s celkovým počtom 250 jedincov. Súčasťou areálu je arborétum s 30 druhmi drevín.

obrazok

Košická zoologická záhrada

Košická zoologická záhrada sa nachádza v prírodnom prostredí mestskej časti Košice - Kavečany. Je najväčšou zoologickou záhradou na Slovensku.  V súčasnosti tu žije viac ako 230 druhov zvierat, o. i. sa tu nachádza najväčšia voliéra na Slovensku (naučili tu lietať už niekoľko orlov, ktoré vyrástli v zajatí) a najväčší areál medveďa hnedého v strednej Európe. Ako jediná zoo na Slovensku má vybudovaný botanický náučný chodník.

obrazok

Zoologická záhrada v Stropkove

Zoo park Stropkov je situovaný na východe Slovenska. Ide o jedinú zoo svojho druhu na Slovensku. Nachádza sa tu viac ako 60 druhov zvierat v 40 voliérach. Areál poteší najmä detských návštevníkov, ktorý je dotvorený atypickými zariadeniami, ako rozprávkovým bufetom a možnosťou kŕmenia zvierat. 

obrazok



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies