Na lekárov v Sýrii stále útočia, náš tím je v poriadku a naďalej pomáha

NETKY.SK • 6 Jún 2016, 18:23 • 2 min
Na lekárov v Sýrii stále útočia, náš tím je v poriadku a naďalej pomáha

BRATISLAVA - Na lekárov v Sýrii stále útočia. Opakujú sa ataky na nemocnice a zdravotnícke zariadenia. Tím MAGNA je v poriadku a pokračuje v poskytovaní zdravotnej starostlivosti severne od mesta Homs. TASR o tom informovala Mária Chudíková z tohto občianskeho združenia.

slovakia

left justify in out

MAGNA zásobuje liekmi a potrebným materiálom zdravotné centrum a mobilnú kliniku, s ktorou lekársky tím následne vyráža do odľahlých oblastí. Tam sa presunuli mnohí civilní obyvatelia, pretože miesta ostreľovania sa nedajú predvídať. Mimovládna organizácia upozorňuje, že v máji zabili v Sýrii asi 5000 ľudí, z toho veľkú časť tvorili civili, vrátane detí. Zabíjanie sa podľa MAGNY bežne deje na trhu či v školách. Obyvateľstvo trpí hladom.

 

V odľahlých oblastiach nie je prístup k zdravotnej starostlivosti či jedlu. "Potreba mobilných kliník aktívne prichádzajúcich do postihnutých oblastí je preto ešte urgentnejšia," povedala Karin Slováková z MAGNY, ktorá sa v Sýrii nachádza a koordinuje tam misiu. Na severe od Homs, kde pôsobí, žije takmer 200.000 vysídlených ľudí.

 

Do niektorých častí Sýrie v týchto dňoch dorazili humanitárne konvoje s pomocou. Sú to prvé konvoje od roku 2012. Napriek tomu liekov a zdravotníckeho materiálu nie je dostatok. Zhoršená bezpečnostná situácia podľa Slovákovej navyše komplikuje humanitárnu pomoc, pretože ľudia sa boja vychádzať na ulicu. "S naším tímom hľadáme spôsoby, ako obetiam vojny v týchto oblastiach pomôcť čo najefektívnejšie," informovala.

 

Zdravotnícky tím MAGNA mobilnej kliniky sa skladá z piatich členov – okrem vodiča ja tam lekár, zdravotná sestra, pôrodná asistentka, psychológ a prípadne aj odborník na podvýživu. Do oblastí prinášajú aj potrebné lieky nielen na akútne, ale aj na chronické ochorenia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies