Na košickom Luníku IX chodí zatiaľ viac novinárov ako voličov

NETKY.SK • 9 November 2013, 10:50 • 2 min
Na košickom Luníku IX chodí zatiaľ viac novinárov ako voličov

KOŠICE - Len sedem voličov v dvoch volebných okrskoch v košickej mestskej časti Luník IX prišlo dnes uplatniť svoje volebné právo vo voľbách do orgánov samosprávnych krajov.

slovakia

left justify in out

V týchto dvoch okrskoch je do zoznamov zapísaných 3686 oprávnených voličov. „Voľby sa pomaličky rozbiehajú. Chodí viac novinárov ako voličov. Možno neskôr príde viac ľudí, ale je zlé počasie, tak ktovie, či sa rozhodnú prísť voliť. Zatiaľ sa nestalo nič mimoriadne,“ informoval predseda okrskovej volebnej komisie č. 2 Juraj Mihaľov. „Rómovia o dnešných voľbách vedia, no nie sú to komunálne voľby, a tak je účasť nízka,“ povedal člen volebnej komisie okrsku č. 2 Vojtech Mroč. Doložil, že ani nikto z Luníka nekandiduje na poslanca KSK. Ako uviedol člen volebnej komisie z prvého okrsku Miroslav Ivan, voľby do regionálnej samosprávy Rómom z Luníka veľa nehovoria a nemajú pre nich význam. 

V Košickom samosprávnom kraji dnes o siedmej otvorili 850 volebných miestností v 11-tich volebných obvodoch, v ktorých si voliči môže vybrať svojich zástupcov do orgánov regionálnej samosprávy. Ako informovala zapisovateľka krajskej volebnej komisie Melánia Kolesárová, komisia zatiaľ neznamenala narušenie priebehu volieb. Doložila, že dostala len jeden nekonkrétny všeobecný e-mail upozorňujúci na možné porušenie volebného moratória, no nebolo uvedené, ktorého okrsku, alebo obvodu by sa mal týkať. 

Kandidačné listiny pre voľby do orgánov KSK podalo 26 politických subjektov. O poslanecký mandát sa uchádza 398 kandidátov, z toho 71 nezávislých. Na post predsedu Košického samosprávneho kraja bolo podaných desať kandidačných listín, z toho osem podali politické subjekty a dve nezávislí kandidáti. 

V Košickom samosprávnom kraji sa v roku 2009 z celkového počtu 616 847 oprávnených osôb zapísaných v zoznamoch voličov zúčastnilo na voľbách do orgánov kraja 22,94 %. Predsedu KSK voliči zvolili v prvom kole. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies