Sme rodina nerozumie, prečo prezidentka chce interpretačnú doložku k obrannej dohode s USA

NETKY.SK • 29 Január 2022, 14:01 • 2 min
Sme rodina nerozumie, prečo prezidentka chce interpretačnú doložku k obrannej dohode s USA

Poslanecký klub Sme rodina podľa Kašpera prerokuje zmluvu a rozhodne sa, ako bude o nej v parlamente hlasovať. Poslanec strany Igor Kašper tvrdí, že prezidentke nerozumie. Aký názor má Erik Tomáš?

slovakia

left justify in out

Sme rodina nerozumie, prečo prezidentka Zuzana Čaputová chce interpretačnú doložku k obrannej dohode s USA, tvrdí poslanec strany Igor Kašper. „Nie veľmi sme porozumeli tomuto kroku,“ povedal v Sobotných dialógoch. Zmluvu podľa Kašpera zatiaľ nepodporuje 5 či 6 zo 17 poslancov Sme rodina.

 

img

Na snímke zľava poslanec NR SR Igor Kašper (Sme rodina) a predseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Boris Kollár (Sme rodina).

 

Opozičný poslanec Erik Tomáš z Hlasu tvrdí, že prezidentka interpretačnou doložkou „potvrdila, že sú pochybnosti“ o obsahu dohody.

 

img

 

Prezidentka Zuzana Čaputová nedávno vyhlásila, že obrannú dohodu podporuje a interpretačná doložka reaguje na všetky hlavné výhrady a obavy, ktoré rezonujú v súvislosti s touto zmluvou. V doložke má byť, že z dohody nevyplýva budovanie budovanie vojenských základní USA ani rozmiestňovanie jadrových zbraní na Slovensku. 

 

img

 

Kašper sa nepostavil za postoj svojho straníckeho predsedu Borisa Kollára, ktorý vyhlásil, že Slovensko by malo súhlasiť s umiestnením vojakov NATO na Slovensku. Uviedol, že ak bude na stole takýto návrh, zasadne poslanecký klub a rozhodnú o spoločnom postupe. Zdôraznil, že prvoradým záujmom musí byť „národná bezpečnosť“ Slovenska„Dúfame, že diplomati konflikt zažehnajú. Ak to tak nebude, budeme pripravení pomôcť a ochrániť Slovákov,“ vyhlásil Kašper. Prípadné umiestnenie vojakov NATO na Slovensku by musel odsúhlasiť parlament. Zatiaľ sa spomína tisícka vojakov.

 

img

 

Z koalície sa cez týždeň zatiaľ otvorene postavili za príchod vojakov NATO minister zahraničných vecí Ivan Korčok (SaS) a predseda parlamentu Boris Kollár. OĽaNO zatiaľ nezaujalo jasný postoj.

 

Opozičný poslanec z Hlasu Erik Tomáš v Sobotných dialógoch tvrdil, že nie je „absolútne dôvod“ na to, aby vojská NATO prišli na územie Slovenska. Všetci poslanci Hlasu budú podľa Tomáša proti tejto dohode. 

 

Prečítajte si: Objavila sa kritika Inštitútu ľudských práv na adresu slovenskej prezidentky!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies