Na kopci Siná odhalia trojmetrový drevený dvojkríž

NETKY.SK • 31 Júl 2017, 16:37 • 2 min
Na kopci Siná odhalia trojmetrový drevený dvojkríž

DEMÄNOVSKÁ DOLINA - Trojmetrový drevený dvojkríž s vrcholovou knihou a dve tabule s panorámami hôr odhalia v sobotu 5. augusta na kopci Siná (1560 metrov nad morom) v Nízkych Tatrách.

slovakia

left justify in out

"Ešte pred časom na Sinej kríž bol, bohužiaľ, vplyvom náročných poveternostných podmienok bol zničený. Preto sme sa rozhodli vrátiť Sinej jej dominantu. Opäť ide o drevený kríž, ale je väčší, výšku má až tri metre. Okrem neho pribudli na vrchole aj dve panorámy – panoráma Liptova a panoráma Nízke Tatry – okolie Ďumbiera," informovala starostka obce Demänovská Dolina Ľubomíra Klepáčová.

 

K účastníkom slávnostného odhalenia kríža a tabúľ sa pridajú aj evanjelický a katolícky farár, ktorí symbolicky požehnajú toto miesto a jeho novú dominantu. Každý, kto sa v tento deň pridá, získa pamätný odznak a po turistike je pripravený chutný guláš, doplnila PR manažérka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Liptov Katarína Šarafínová.

 

Osadenie kríža podľa nej iniciovala a financovala obec Demänovská Dolina a Športklub Kvasničník. "Aktívne im pomohla tunajšia Horská záchranná služba. Jej chlapci vyniesli a osadili kríž a tabule, aby ich mohli obdivovať a využívať turisti. Siná je domácimi obyvateľmi vyhľadávaná, keďže ponúka úžasný výhľad na Liptovskú kotlinu a na jar a v lete oplýva bohatou vegetáciou. Túra na Sinú začína v blízkosti zastávky Demänovská jaskyňa slobody a trvá do troch hodín, podľa zdatnosti turistov. Nie je dlhá, meria okolo osem kilometrov, ale sú počas nej úseky, ktoré sú veľmi strmé," uviedla Šarafínová.

 

"Liptov dostal do vienka nádhernú prírodu. Aj preto vítame každú aktivitu, ktorá ťahá ľudí do našich hôr a robí pobyt v nich atraktívnejším," dodala riaditeľka OOCR Región Liptov Darina Bartková. Zraz a registrácia turistov je v sobotu (5.8.) od 8.30 do 9. hodiny na parkovisku penziónu Jakub pri Demänovskej jaskyni slobody.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies