Na kontrolnom stanovišti pri Tripolise vybuchlo auto s bombou, zomrelo 5 ľudí

NETKY.SK • 24 November 2015, 14:05 • 2 min
Na kontrolnom stanovišti pri Tripolise vybuchlo auto s bombou, zomrelo 5 ľudí

TRIPOLIS - Najmenej päť členov stráže patriacej k samozvanej líbyjskej vláde, ktorá má obsadenú metropolu Tripolis, zahynulo a 16 ďalších príslušníkov utrpelo zranenia, keď auto s bombou vybuchlo na kontrolnom stanovišti východne od hlavného mesta. Informovala o tom dnes tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na bezpečnostný zdroj.

slovakia

left justify in out

K zodpovednosti za bombový útok sa nikto neprihlásil. Líbya sa zmieta v konflikte medzi dvoma súperiacimi vládami a množstvom ozbrojených frakcií, ktoré ich podporujú. V krajine pôsobia aj islamistickí bojovníci napojení na extrémistickú organizáciu Islamský štát (IS).

 

Bezpečnostný zdroj dodal, že terčom bombového útoku sa stalo kontrolné stanovište Mislatta neďaleko mesta Chums, na pobreží Stredozemného mora medzi Tripolisom a Misurátou.

Štyri roky po tom, čo povstanie podporované NATO zvrhlo vodcu Muammara Kaddáfího, ovláda Tripolis jedna aliancia bývalých povstalcov a bojovníkov, ktorá vytvorila aj samozvanú vládu a obnovila činnosť pôvodného parlamentu.

 

Na východe krajiny pôsobí od vlaňajška, keď Tripolis obsadila ozbrojená frakcia nazývaná Líbyjský úsvit, líbyjská medzinárodne uznaná vláda a zvolený parlament. Organizácia Spojených národov (OSN) sa snaží vyrokovať mierovú dohodu medzi oboma konkurenčnými frakciami, ktorej súčasťou je aj vytvorenie vlády národnej jednoty. Radikálni príslušníci z oboch táborov sa však ostro stavajú proti tejto dohode a občasné boje stále pokračujú.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies