Na júnovej schôdzi NR SR sa rozhodne, či si matovičovci založia stranu

NETKY.SK • 27 Jún 2011, 09:08 • 2 min
Na júnovej schôdzi NR SR sa rozhodne, či si matovičovci založia stranu

Na júnovej schôdzi NR SR sa rozhodne, či si matovičovci založia stranu

slovakia

left justify in out

img

Na júnovej parlamentnej schôdzi sa rozhodne, či si nezávislý poslanec Igor Matovič a jeho traja Obyčajní ľudia (OĽ) založia vlastnú politickú stranu. Doteraz ešte podpisy pre jej vznik nezbierali. "Ak nám v pléne prejde návrh novely zákona o voľbách do Národnej rady (NR) SR, ktorý dá šancu kandidovať v parlamentných voľbách nezávislým poslancom, tak podpisy nezbierame. Keď nám to neprejde, tak zbierame," povedal pre TASR Matovič.
      Na zmenách, ktoré má priniesť právna norma, nevidí nič zlé, preto dúfa, že ju parlament schváli. "Poslanci budú mať šancu naplniť literu zákona, ktorá hovorí o tom, že každý občan SR, ktorý spĺňa vek a je bezúhonný, má rovnaké právo na prístup k voleným funkciám," uviedol. Súčasné volebné zákony podľa Matoviča nedávajú všetkým rovnaké právo na rovnaký prístup. "Na kandidátku sa dostane len ten, koho si strana vyberie. Takže to právo nie je garantované pre všetkých," vysvetlil.
      Dodal, že ak by poslanci schválili iniciatívu OĽ, každý by mal rovnaký prístup. "Lebo nezávislému kandidátovi bude stačiť, aby zaplatil kauciu 100 eur a aby priniesol 5000 podpisov ľudí, ktorí súhlasia s jeho kandidatúrou. A vlastne každý, kto podmienky splní, bude môcť kandidovať ako nezávislý," objasnil Matovič.
      Okrem novely volebného zákona sa chcú matovičovci pokúsiť o zníženie platu poslancov. Zmenou zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR chcú dosiahnuť, aby sa poslancovi NR SR znížil plat v prípade, že zastáva viacero verejných funkcií.
      Príjmov z iných činností sa zníženie poslaneckého platu nebude dotýkať. Maximálna hranica zníženia platu poslanca NR SR má byť obmedzená aktuálnou platnou výškou životného minima. "Ak teda poslanec poberá ďalší príjem, jeho plat poslanca NR SR aj po zavedenom znížení musí dosiahnuť aspoň výšku životného minima," vysvetľujú predkladatelia návrhu.
      S iniciatívou prichádzajú preto, že odmietajú kumuláciu verejných funkcií a z toho vyplývajúce poberanie viacerých, často nadštandardných príjmov, ale tiež preto, že podľa nich človek s viacerými funkciami nezastáva dôsledne ani jednu z nich. "Nedôslednosť výkonu možno najveľavravnejšie reprezentuje nedostatočná účasť poslancov na schôdzach NR SR," argumentujú matovičovci.
      Na júnovú schôdzu parlamentu predkladajú aj novelu zákona o reklame, ktorou chcú zaviesť povinnosť predávajúceho či poskytovateľa služby, aby pri reklame uvádzal celkovú konečnú cenu ponúkaných služieb, ktorú spotrebiteľ skutočne zaplatí. "V praxi totiž často dochádzalo k situáciám, že spotrebiteľ bol reklamou uvedený do omylu, resp. cena uvádzaná v reklame vzbudzovala dojem, že je nižšia ako  bola následná konečná cena, ktorú mal spotrebiteľ za zájazd a s ním súvisiace služby poskytované predávajúcim uhradiť," odôvodňujú svoj zámer.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies