Na izraelských dôstojníkov vydali zatykač za útok na flotilu

NETKY.SK • 26 Máj 2014, 17:30 • 2 min
Na izraelských dôstojníkov vydali zatykač za útok na flotilu

ISTANBUL - Turecký súd vydal v pondelok zatykač na štyroch bývalých veliteľov izraelskej armády obvinených zo smrti deviatich ľudí počas zásahu proti tureckej flotile aktivistov, ktorá sa ešte v roku 2010 pokúšala prelomiť blokádu Pásma Gazy.

slovakia

left justify in out

Proces s obžalovanými, medzi ktorými je aj bývalý šéf generálneho štábu izraelskej armády Gabi Aškenazi, sa začal v ich neprítomnosti v roku 2012, medzinárodný zatykač však až dodnes nevydali. Súd uviedol, že o svojom rozhodnutí už informoval medzinárodnú policajnú organizáciu Interpol. Izrael už podľa tureckých médií údajne navrhol vyplatenie kompenzácií rodinám obetí v prípade, že obžalobu stiahnu. Vyplatenie odškodného ešte minulý rok sľúbil izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ktorý sa na nátlak USA Turecku ospravedlnil.

 

Každému z obvinených hrozia tisíce rokov za mrežami. Prokuratúra totiž žiada deväť doživotných trestov za každú jednu z deviatich obetí a taktiež tresty za zranenie ďalších takmer 200 ľudí smerujúcich do izolovaného pásma. V noci z piatka na sobotu okrem toho zomrel v nemocnici ďalší, už desiaty Turek, ktorý bol od zásahu štyri roky v kóme. 

 

Izraelské komando zaútočilo 31. mája 2010 na flotilu tureckých lodí, na ktorej sa zahraniční, predovšetkým tureckí propalestínski aktivisti pokúšali prelomiť izraelskú blokádu palestínskeho územia a do Pásma Gazy priviezť humanitárnu pomoc. Incident narušil vzťahy medzi Tureckom a Izraelom. Správa OSN o incidente hovorí, že Izrael síce použil neprimeranú silu, no uznáva, že blokáda Pásma Gazy zo strany židovského štátu je legálna.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies