Na horách trvá malé lavínové nebezepčenstvo

NETKY.SK • 28 Marec 2018, 08:50 • 2 min
Na horách trvá malé lavínové nebezepčenstvo

BRATISLAVA - Na horách bolo dnes ráno prevažne polooblačno až zamračené, od západu postupovali vlny slabého sneženia, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Teploty vzduchu sa pohybovali od -13 °C do -4 °C.

slovakia

left justify in out

Za posledných 24 hodín pripadlo do päť centimetrov nového snehu, viac v západných pohoriach. Na záveterných miestach sú naviate snehové dosky a vankúše a na mnohých exponovaných plochách je sneh vyfúkaný až na tvrdý podklad. Na južných, juhovýchodných a juhozápadných svahoch je na povrchu vytvorená kôra rôznej tvrdosti a kvality alebo firnový sneh, ktorý je veľmi tvrdý. Vo vyšších polohách Tatier je sneh v tienistých severozápadných, severných a severovýchodných svahoch, kotloch a terénnych depresiách miestami voľný a prachový.

Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí trvá malé lavínové nebezpečenstvo, t. j. 1. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka je všeobecne dobre spevnená a stabilná. Lavíny sa môžu uvoľniť len na ojedinelých strmých svahoch pri väčšom dodatočnom zaťažení. Výnimočne sa môžu vyskytnúť snehové splazy z mokrého snehu, ale len v polohách do 1 500 m n. m. a na južných svahoch.

Lavínové nebezpečenstvo vzhľadom na zamračené počasie a so štvrtkovými zrážkami stúpa.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies