Na horách je veterno, lavínové nebezpečenstvo malé, ale pozor na zľadovatelý sneh

NETKY.SK • 27 December 2017, 08:40 • 2 min
Na horách je veterno, lavínové nebezpečenstvo malé, ale pozor na zľadovatelý sneh

BRATISLAVA - Lavínové nebezpečenstvo je vo všetkých našich pohoriach malé, snehová pokrývka je na väčšine miest dobre stabilizovaná a zmrznutá.

slovakia

left justify in out

Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby upozorňuje, že v stredu a vo štvrtok bude na horách veľmi veterno. Rýchlosť vetra dosiahne silu víchrice.

 

Streda je na horách väčšinou polooblačná, niekde je až zamračené. Pretrváva relatívne teplé počasie, teplota vzduchu sa v noci pohybovala v rozpätí -3 až -5 °C.

 

Za posledných 24 hodín nepripadol žiadny nový sneh. Na mnohých miestach nad pásmom lesa je sneh veľmi tvrdý až ľadový. Na niektorých miestach sa nachádza kôra. Sneh by mal ostať tvrdý po celý deň, preto horskí záchranári upozorňujú všetkých vysokohorských turistov na nutnosť používať mačky a cepíny.

Lavínové nebezpečenstvo je vo všetkých našich pohoriach malé, snehová pokrývka je na väčšine miest dobre stabilizovaná a zmrznutá. Problémom môžu byť iba najvyššie polohy Tatier, kde sa ešte ojedinele môžu nachádzať tvrdé snehové dosky. Riziko pádu spontánnych lavín je nízke. Situácia sa môže zmeniť iba so snežením, ktoré možno očakávať v stredu večer a vo štvrtok cez deň.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies