Na festivale Východná sa predstaví viac ako 800 účinkujúcich

NETKY.SK • 30 Jún 2016, 08:59 • 2 min
Na festivale Východná sa predstaví viac ako 800 účinkujúcich

VÝCHODNÁ – Veselohrou Zmierenie alebo Dobrodružstvo pri obžinkoch od Jána Palárika v podaní činohry Slovenského národného divadla sa začne dnes 62. ročník Folklórneho festivalu Východná. Počas štyroch dní sa predstaví na javiskách viac ako 800 účinkujúcich. Informovala o tom agentúru SITA Zuzana Račková z organizačného výboru festivalu.

slovakia

left justify in out

V programe vystúpi SĽUK, Lúčnica a tí najlepší z hudobných a tanečných folklórnych súťaží. Ťahákom podľa Račkovej bude aj vystúpenie zahraničných súborov z Peru, Gruzínska, Bulharska a Ukrajiny. Organizátori pripravili výber programov pre deti, jarmok remesiel a ochutnávky tradičných jedál.


„Za posledné roky sa vo Východnej udomácnili tanečné domy, na ktoré chodí s radosťou stredná a mladšia generácia folklórnych nadšencov. Veľkej obľube sa tešia i všetky nočné programy, z ktorých jeden je vždy trochu netradičný. Je akousi víziou autorov, ako odlišným spôsobom spracovávať slovenský folklór. Tento druh programu je bližší skôr mladšej generácii folkloristov, ale i divákom, ktorí nie sú zaťažení ortodoxným spracovaním folklórneho materiálu,“ hovorí programový riaditeľ festivalu Pavol Pitoňák.


Už druhý raz je v programovej štruktúre zaradený Etnodom, v ktorom diváci získajú podrobnejšie informácie o histórii folkloristiky od odborníkov z Katedry etnológie a folkloristiky FF UKF v Nitre.


Pozornosť organizátori venovali aj kultivovaniu prostredia, v ktorom sa festival odohráva, ako aj zvyšovaniu komfortu v podobe služieb s vyššou pridanou hodnotou. „Osvedčilo sa oplotenie areálu, vďaka čomu sa zvýšila bezpečnosť a čistota v priestoroch amfiteátra. Za symbolické vstupné do areálu (1 euro zľavnený vstup a 3 eurá vstup na 3 dni) môžu návštevníci vidieť množstvo programov na piatich scénach a zúčastniť sa na sprievodných programoch určených pre všetky vekové kategórie,“ dodala Račková. Vstup na hlavnú scénu je spoplatnený zvlášť.


Novinkou bude aj veľký stan v priestoroch gastrocentra, v ktorom sa bude dať ukryť pred slnkom či dažďom a zároveň si tam návštevníci budú môcť vychutnať vystúpenia ľudových hudieb, prípadne sa naučiť aj nejaký tanec. Organizátori vyšli v ústrety aj rodinám s deťmi a tento rok pripravili dva stanové tábory – jeden z nich je určený práve pre návštevníkov s deťmi do 12 rokov.


Návštevníci cestujúci na festival vlakom budú mať možnosť vystúpiť priamo na stanici vo Východnej. Na všetky vlakové spoje, ktoré mimoriadne zastavia vo Východnej, bude nadväzovať kyvadlová doprava k amfiteátru.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies