Na Európu mieri búrka podobná hurikánu

NETKY.SK • 28 September 2018, 14:10 • 2 min
Na Európu mieri búrka podobná hurikánu

Ku brehom Európy sa blíži zvláštny druh silnej búrky nazývaný medikán. Tá sa vo svojich prejavoch podobá hurikánom či tajfúnom, uviedol server CNN.

slovakia

left justify in out

Cez víkend by mala udrieť vo východnom Stredomorí. Ide o tzv. Hybridnú búrku, ktorá sa podľa štúdie z roku 2011 vyskytuje len raz či dvakrát do roka. Najčastejšie v septembri a októbri, keď je hladina Stredozemného mora ešte relatívne teplá, môže sa ale objaviť v ktorékoľvek ročné obdobie.

 

Aktuálne búrka spôsobila pred niekoľkými dňami bleskové povodne v Tunisku a Líbyi a teraz sa pohybuje cez Stredozemné more k pobrežiu Európy.

 

V sobotu zasiahne Krétu a juh Grécka, v nedeľu sa má presunúť na západ Turecka. Očakávajú sa veľmi silné nápory vetra a výdatný dážď. Ten môže spôsobiť bleskové záplavy.

 

Búrka sa ale má presúvať rýchlejšie než napríklad nedávne hurikány Harvey a Florence v oblasti USA, takže záplavy by nemali byť tak katastrofálne, dodáva CNN.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies