Na ďalšie protesty žltých viest sa chystajú Paríž i provincie

NETKY.SK • 12 Január 2019, 09:51 • 2 min
Na ďalšie protesty žltých viest sa chystajú Paríž i provincie

PARÍŽ - Mnohé obchody zostali v sobotu v stredofrancúzskom meste Bourges zatvorené z obáv pred možnými zrážkami polície s demonštrantmi hnutia žltých viest, ktorí chcú tento víkend na celoštátnej úrovni protestovať už tzv. deviatym dejstvom.

slovakia

left justify in out

Píše o tom agentúra AP.

 

Na ďalšie protivládne demonštrácie sa pripravuje a chystá aj hlavné mesto Paríž. Úrady povolali na celom území Francúzska do služby dovedna 80.000 policajtov a príslušníkov žandarmérie, pričom len v uliciach samotného Paríža ich bude v sobotu a nedeľu okolo 5000.

 

Žlté vesty si teraz ako dejisko svojho protestu v Paríži vybrali modernú obchodnú štvrť La Défense. Prostredníctvom sociálnej siete Facebook potvrdilo už účasť 3000 ľudí a ďalších 15.000 o akciu prejavilo záujem, informujú francúzske médiá.

 

Protesty vo Francúzsku vyvolal v polovici novembra 2018 zámer vlády zvýšiť od januára dane z pohonných hmôt.

 

Vláda nakoniec ustúpila a ceny paliva nezvýšila, ale protestujúci vyjadrili ďalšie požiadavky vrátane rozsiahleho znižovania daní, zvyšovania miezd a zavedenia mechanizmu pre občanov žiadajúcich referendá o závažných témach.

 

Francúzske protestné hnutie súčasnosti je pomenované podľa svojho viditeľného a ľahko spoznateľného symbolu - reflexných žltých viest, ktoré si jeho účastníci na demonštrácie obliekajú.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies