V Japonsku schválili remdesivir na liečbu koronavírusu

NETKY.SK • 7 Máj 2020, 19:00 • 2 min
V Japonsku schválili remdesivir na liečbu koronavírusu

TOKIO - Japonsko vo štvrtok schválilo nasadenie experimentálneho antivírusového lieku remdesivir na liečbu pacientov s ochorením COVID-19. Ešte tento mesiac plánuje schváliť aj prípravok Avigan, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na japonskú vládu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Japonsko je druhou krajinou na svete, ktorá remdesivir schválila. Už 1. mája tak urobili Spojené štáty, ktorý toto liečivo schválil Úrad pre potraviny a liečivá (FDA) na použitie v mimoriadnych prípadoch pre pacientov s "ťažkým" priebehom ochorenia.

 

Úrad tak urobil po tom, ako rozsiahla štúdia potvrdila, že u niektorých pacientov skrátil čas potrebný na vyliečenie o tretinu.

 

Remdesivir dostal osobitné povolenie od japonského ministerstva zdravotníctva. Japonský premiér Šinzó Abe minulý týždeň povedal, že vláda sa pripravuje urýchlene povoliť používanie lieku remdesivir, ktorý vyvinula americká spoločnosť Gilead Science.

 

Farmaceutická firma venuje milióny tabliet na maláriu, ktoré vykazujú sľubné výsledky proti koronavírusu

 

Hovorca japonskej vlády Jošihide Suga avizoval, že vláda sa v máji chystá schváliť i liek Avigan vyvinutý japonskou spoločnosťou Fujifilm v prípade, že klinická štúdia uskutočnená na 100 pacientoch potvrdí jeho účinnosť.

 

 

Avigan, známy aj ako Favipiravir, bol vyvinutý ešte v roku 1998. V Japonsku bolo v roku 2014 schválené jeho použitie, ale len v prípade chrípky, keď nezaberajú existujúce lieky.

 

Českému pacientovi zaberá experimentálna liečba

 

Avigan nie je dostupný na trhu a jeho výroba a distribúcia je možná len na žiadosť japonskej vlády.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies