Na budove Úradu BBSK visí nápis „Yankees go home! Stop NATO!“

NETKY.SK • 29 August 2014, 12:53 • 2 min
Na budove Úradu BBSK visí nápis „Yankees go home! Stop NATO!“

BANSKÁ BYSTRICA - Pozornosť obyvateľov a Banskej Bystrice vrátane návštevníkov dnešných osláv 70. výročia SNP, ktorí prechádzajú cez Námestie SNP, vzbudzuje pozornosť transparent s nápisom: „Yankees go home! Stop NATO!“, inštalovaný takmer po celej šírke priečelia budovy Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).

slovakia

left justify in out

Hovorca BBSK Miroslav Belička pre agentúru SITA uviedol, že transparent je tam oddnes a o jeho umiestnení rozhodlo vedenie BBSK. Na otázku, z akého dôvodu a prečo práve dnes, odpovedal, že transparent hovorí sám za seba a niet k tomu čo dodať. Dnešný termín je podľa neho vhodný preto, že sa v Banskej Bystrici očakáva účasť 10-tisíc ľudí. „Môžete napísať, že ako podporná záležitosť súvisí s výstavou (fotografií z tohtoročných tragických udalostí v ukrajinskej Odese, pozn. SITA) , ktorú sme otvorili vo štvrtok v priestoroch úradu. Bude tam celý týždeň, kým potrvá výstava,“ povedal Belička. Na Námestí SNP má v sobotu v rámci osláv SNP vystúpiť aj hudobný súbor vzdušných síl USA.

 

Županom Banskobystrického samosprávneho kraja je v súčasnosti Marian Kotleba z Ľudovej strany Naše Slovensko, ktorý sa v minulosti viackrát negatívne vyslovil na adresu SNP a uviedol, že SNP nemôže vnímať pozitívne, pretože podľa neho znamenalo koniec slovenskej štátnosti.

 

Dnešné oslavy SNP sa pokúsilo na svoje zviditeľnenie využiť aj zhruba 30 členov a sympatizantov ľavicovej strany Vzdor. Na protestnom zhromaždení v Mestskom parku ešte pred začiatkom osláv kritizovali najmä kapitalizmus, fašizmus, ktorý je podľa nich kapitalistickou diktatúrou, a hanlivo sa vyjadrovali o súčasných štátnych predstaviteľoch Ukrajiny. Bojové akcie proruských separatistov na Ukrajine prirovnali k SNP. Po proteste sa vybrali do dejiska osláv SNP v Parku pod Pamätníkom SNP.

 

Podľa banskobystrického krajského riaditeľa polície prebiehajú zatiaľ oslavy pokojne, polícia nezaznamenala žiadne pokusy o ich narušenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies