Na Budatínskom zámku dnes otvorili pre verejnosť zrekonštruovanú vežu

NETKY.SK • 14 Júl 2014, 08:33 • 2 min
Na Budatínskom zámku dnes otvorili pre verejnosť zrekonštruovanú vežu

ŽILINA – Zrekonštruovaná veža Budatínskeho zámku je od dnes po siedmich rokoch prístupná verejnosti. Opravu realizovali vďaka podpore projektu Obnova objektov – stavebné úpravy areálu Budatínskeho zámku z eurofondov vo výške 2,2 milióna eur, Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) spolufinancoval projekt sumou 117.000 eur.

slovakia

left justify in out

Ako TASR informovala kultúrna manažérka Považského múzea v Žiline Andrea Lukácsová, veža bude verejnosti prístupná denne okrem pondelka od 9.00 do 17.00 h. „Veža je jediným objektom, ktorý momentálne môžeme ponúknuť verejnosti na Budatínskom zámku, pretože expozičná miestnosť je kvôli digitalizácii zbierok uzatvorená,“ skonštatovala Lukácsová s tým, že dnes je vstup do veže bezplatný, od utorka bude vstupné pre dospelých tri eurá, 1,5 eur pre zdravotne postihnutých, študentov a dôchodcov.
      

Ako dodala, sprístupnených bude päť poschodí veže, každá z nich je venované niečomu inému. „Prvé poschodie je venované histórii Žiliny, ďalšie dejinám Považského múzea. Na ďalšom poschodí je obrazáreň s obrazmi zo 17. až 19. storočia, potom je hodináreň so starými hodinami a zvonom a na najvyššom poschodí je výhľadňa s fotografiami panorám, ktoré si môžu návštevníci pozrieť,“ priblížila Lukácsová. 
      

Vežu pred siedmimi rokmi z dôvodu havarijného stavu uzavreli, základom Budatínskeho hradu bola už pri jeho vzniku a dodnes vytvára charakteristickú siluetu. Jej kompletná rekonštrukcia sa začala v októbri 2012. Súčasťou rekonštrukcie bolo aj kompletné strešné prekrytie hradného komplexu, vybudovali sa prístupové chodníky a príslušné inžinierske siete aj nové sociálne zázemie. Samotná veža ponúka návštevníkom unikátny výhľad na všetky svetové strany vďaka zdvihnutému krovu strechy.
      

Považské múzeum v Žiline pripravilo počas slávnostného otvorenia veže bohatý program s viacerými sprievodnými akciami. Hlavný program sa začal už dnes napoludnie a potrvá do neskorých večerných hodín. 
      

Budatínsky zámok vznikol ako strážny hrad v druhej polovici 13. storočia. Postavený je na skalnom ostrohu na strategicky významnom mieste, pri brode na sútoku Váhu a Kysuce. Jeho význam zvýrazňovalo aj mohutné opevnenie. Neskôr ho prestavali na zámok.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies