Na Antona Srholca budú spomínať na podujatiach v Bratislave i v rodnej Skalici

NETKY.SK • 3 Január 2017, 14:40 • 2 min
Na Antona Srholca budú spomínať na podujatiach v Bratislave i v rodnej Skalici

BRATISLAVA - Odkaz rímskokatolíckeho kňaza, saleziána a charitatívneho pracovníka Antona Srholca pripomenie rad podujatí. Uskutočnia sa k 1. výročiu úmrtia Antona Srholca.

slovakia

left justify in out

Známy kňaz, ktorý svoj život zasvätil nezištnej službe a pomoci ľuďom, zomrel 7. januára 2016 vo veku 86 rokov. Spomienkové stretnutia a bohoslužby otvorené pre širokú verejnosť sa uskutočnia z iniciatívy jeho priateľov a spolupracovníkov. Prvé z nich nazvané Trojkráľový večer s Antóniom je na programe bratislavského kina Lumiére v piatok 6. januára o 16:30. Ponúkne premietanie filmu s diskusiou a hudobným hosťom Alenou Čermákovou. Vstup na akciu je voľný. Agentúru SITA o tom za organizátorov informovala Marta Bariak Košíková.


V deň výročia, v sobotu 7. januára, na Srholca zaspomínajú v jeho rodisku. Svätá omša sa v skalickom kostole Milosrdných bratov začne o 18:00. Spomienka na Srholca sa na ďalší deň od 9:30 uskutoční vo farskom kostole v bratislavskej mestskej časti Rusovce. Nasledovať po nej bude posedenie pri myšlienkach Antona Srholca. Skutky a názory známeho slovenského saleziána budú témou ďalšej nedeľnej akcie. Tentoraz sa spomienkové stretnutie uskutoční v prírode, a to o 13:30 v Rajci pri Pustovni Antona Srholca v parku Drienová. Antona Srholca si ľudia môžu uctiť aj 12. januára o 14:00 na sv. omši s členmi Konfederácie politických väzňov Slovenska (KPVS) v kostole Milosrdných bratov v Skalici, 15. januára o 10:00 v YMCA na Karpatskej ulici v Bratislave na bohoslužbe Cirkvi bratskej a 22. januára o 16:30 na výročnej sv. omši v bratislavskom kostole Blumentál.


Život Antona Srholca bol symbolom zápasu o vieru, slobodu a o ľudskosť. Ako mladý rehoľník sa usiloval tajne prejsť do zahraničia, aby tam študoval za kňaza. Po zatknutí a odsúdení bol 10 rokov väznený. Ďalšie roky pracoval ako robotník a pritom tajne študoval teológiu. V roku 1970 ho v Ríme vysvätil za kňaza pápež Pavol VI. a keď sa vrátil do Československa, venoval sa najmä duchovnej, ale i kultúrnej práci s mládežou. Po roku 1989 bol činný v Helsinskom výbore na ochranu ľudských práv na Slovensku, založil charitatívne dielo Resoty pre bezdomovcov v Bratislave, tiež publikoval a stal sa predsedom Konfederácie politických väzňov Slovenska. Je držiteľom čestných doktorátov Trnavskej univerzity a Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety i mnohých vyznamenaní a ocenení za jeho angažovanie sa v oblasti charity, sociálnej práce a ľudských práv.


Rímskokatolícky kňaz, salezián a charitatívny pracovník Anton Srholec sa narodil 12. júna 1929 v Skalici. Pre rozhodnutie študovať teológiu, čo nebolo možné vo vtedajšom Československu, sa rozhodol v roku 1951 emigrovať, nepodarilo sa mu však prekročiť hranice a bol odsúdený na 12 rokov väzenia. Vo väzení bol 10 rokov, pričom prevažnú časť z toho strávil v uránových baniach v Jáchymove. Po amnestii v roku 1960 bol robotníkom, pracoval na stavbách aj v Ostravských železiarňach.


Vo väzení aj ako robotník Anton Srholec súkromne študoval teológiu a jazyky. V rokoch 1969 až 1970 mohol absolvovať dva semestre na pápežskej univerzite v Turíne a v Ríme ho v máji 1970 vysvätili za kňaza. Po návrate na Slovensko nemohol Anton Srholec vykonávať kňazské povolanie a v bratislavskom Blumentáli bol najprv kostolníkom a neskôr obľúbeným kazateľom. Z Bratislavy bol však poslaný na menšie farnosti, do Perneku, do Veľkého Zálužia a do Záhorskej Vsi a v roku 1985 mu za organizovanie slávností na Velehrade odňali štátny súhlas. Opäť pracoval ako robotník a v roku 1989 odišiel na dôchodok. Nasledujúce roky pôsobil Anton Srholec v Helsinskom výbore a v ďalších organizáciách, bol predsedom Konfederácie politických väzňov Slovenska (KPVS) a predovšetkým sa začal venovať bezdomovcom. V roku 1992 založil v Podunajských Biskupiciach resocializačné zariadenie pre bezdomovcov Resoty, ktoré poskytuje strechu nad hlavou desiatkam ľudí.


Anton Srholec sa aktívne zapájal do verejného života, venoval sa prednáškovej činnosti a tiež publicistike. Bol autorom niekoľkých publikácií, napr. Experiment lásky, Každodenné zamyslenia, Svetlo z hlbín jáchymovských lágrov, Ako čerstvý chlieb a Sviatočné pozdravy.


Bol držiteľom mnohých domácich a zahraničných ocenení, v roku 2003 Antonovi Srholcovi prezident republiky udelil Rad Ľ. Štúra II. triedy.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies