MZV: SR s poľutovaním vzala na vedomie vyhlásenie D. Trumpa o uznaní Jeruzalema

NETKY.SK • 6 December 2017, 20:33 • 2 min
MZV: SR s poľutovaním vzala na vedomie vyhlásenie D. Trumpa o uznaní Jeruzalema

BRATISLAVA – Slovensko s poľutovaním vzalo na vedomie vyhlásenie prezidenta USA o uznaní Jeruzalemu za hlavné mesto Izraela.

slovakia

left justify in out

"Obávame sa, že toto rozhodnutie bude mať negatívny dopad na perspektívu mierového procesu a cieľ dosiahnuť dvojštátne riešenie ako jediné trvalé udržateľné riešenie, ktoré spĺňa požiadavky oboch strán - Izraela na bezpečnosť a Palestínčanov na štátnosť a zvrchovanosť," uviedol hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Peter Susko.

 

USA uznávajú Jeruzalem za hlavné mesto Izraela

 

Zároveň potvrdil, že Slovensko bude aj naďalej vo veci budúceho štatútu Jeruzalema vychádzať "z rezolúcie BR OSN č. 478/1980 a spoločnej pozície EÚ zdôrazňujúcej, že budúci štatút Jeruzalema ako budúceho hlavného mesta dvoch štátov musí byť výsledkom rokovaní a nie jednostranných politických rozhodnutí".

 

Ako ďalej uviedol všetky strany by sa mali zdržať krokov, ktoré by mohli viesť k eskalácii napätia. Americký prezident Donald Trump v stredu v Bielom dome povedal, že USA uznávajú Jeruzalem ako hlavné mesto Izraela. Zároveň vydal pokyn rezortu diplomacie, aby začal s prípravami procesu presťahovania amerického veľvyslanectva z Tel Avivu do Jeruzalema. Palestínčania žiadajú, aby bol ich hlavným mestom východný Jeruzalem, obsadený Izraelom v roku 1967.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies