MZV SR: Odporúča necestovať do oblasti postihnutej jadrovou haváriou v Japonsku

NETKY.SK • 8 Apríl 2011, 07:42 • 2 min
MZV SR: Odporúča necestovať do oblasti postihnutej jadrovou haváriou v Japonsku

MZV SR: Odporúča necestovať do oblasti postihnutej jadrovou haváriou v Japonsku

slovakia

left justify in out

img

V dôsledku jadrovej havárie v Japonsku Ministerstvo zahraničných vecí (MZV) SR neodporúča cestovať do okruhu 80 km okolo elektrárne Fukushima Dai-chi, ktorá leží v prefektúre Fukushima na severovýchodnom pobreží ostrova Honšú. TASR informovala Petra Greksová z Tlačového odboru MZV SR.

V tejto súvislosti ministerstvo odporúča sledovať a dodržiavať preventívne opatrenia japonských úradov, ktoré môžu obsahovať aj použitie jodidu draselného. Zároveň necestovať pre obmedzenie dopravných spojov, zásobovania a služieb okrem nevyhnutných prípadov do oblastí severovýchodného Honšú, ktoré postihlo 11. marca 2011 zemetrasenie a vlny cunami. V prípade cesty treba vopred konzultovať aktuálnu situáciu s miestnymi obyvateľmi alebo úradmi, pokračovala Greksová s tým, že v postihnutých oblastiach sa realizujú intenzívne rekonštrukčné práce.

Návštevníci a obyvatelia oblasti Tokia by mali pozorne sledovať situáciu a dodržiavať výzvy a nariadenia miestnych úradov najmä v súvislosti s možnosťou rádioaktívnej kontaminácie potravín, pitnej vody a vzduchu, upozornila Greksová. Opatrenia môžu podľa nej obsahovať nariadenie týkajúce sa nepožívaniu určitých potravín a pitnej vody z verejného vodovodu, prípadne zdržiavania sa v budovách a krytých priestoroch.

Pri návšteve Japonska MZV SR odporúča pozorne sa oboznámiť s inštrukciami ako sa správať v prípade zemetrasenia. Tie sú k dispozícii v každom ubytovacom zariadení, uviedla Greksová.

Na Zastupiteľskom úrade SR v Tokiu sú k dispozícii na osobné vyzdvihnutie tablety jodidu draselného pre občanov SR a ich rodinných príslušníkov pre prípad, že by zlyhala distribúcia japonskými úradmi. Tablety ministerstvo odporúča použiť iba v prípade nariadenia japonských úradov, pričom je potrebné riadiť sa priloženým návodom na použitie. Veľvyslanectvo SR v Tokiu je pripravené poskytnúť konzultácie v pracovných hodinách na tel. čísle +81-3-3451 2200, mimo pracovných hodín na pohotovostnom mobilnom tel. čísle +81- 909 847 2000 alebo +81-909 976 2000. Emailový kontakt na veľvyslanectvo je emb.tokyo@mzv.sk.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies