MZV privítalo uzavretie petície proti zákonu o štátnom občianstve

NETKY.SK • 18 Október 2013, 11:33 • 2 min
MZV privítalo uzavretie petície proti zákonu o štátnom občianstve

BRATISLAVA - Rezort diplomacie víta uzavretie petície proti slovenskému zákonu o štátnom občianstve Petičným výborom Európskeho parlamentu.

slovakia

left justify in out

V europarlamente sa na Slovensko pre zákon sťažoval bývalý predseda Najvyššieho súdu Maďarskej republiky Zoltán Lomnici. "Po rozhodnutí Európskeho súdu pre ľudské práva zo 4. júna 2013 ide o ďalšie potvrdenie súladu slovenskej právnej úpravy s medzinárodnými a európskymi štandardmi v otázke nadobúdania a straty štátneho občianstva," uviedlo ministerstvo zahraničných vecí vo svojom stanovisku. V rámci Európskej únie Súdny dvor EÚ podľa ministerstva niekoľkokrát skonštatoval, že otázka nadobúdania a straty štátneho občianstva je v kompetencii členských štátov EÚ. "Zároveň Európska komisia neidentifikovala žiadny rozpor slovenskej právnej úpravy s právom EÚ ani v nadväznosti na viacero otázok poslancov Európskeho parlamentu a rokovanie petičného výboru," tvrdí slovenská diplomacia. Ministerstvo zahraničných vecí verí, že rozhodnutie petičného výboru znamená definitívne uzavretie tejto otázky tak na pôde Európskeho parlamentu, ako aj na iných medzinárodných fórach.

Bývalý predseda Najvyššieho súdu Maďarskej republiky Zoltán Lomnici sa v svojej petičnej sťažnosti na Slovensko domáhal konania európskych inštitúcií, ktoré by donútilo Slovensko upraviť zákon o štátnom občianstve tak, aby slovenskí občania maďarskej národnosti mohli bez akýchkoľvek obmedzení prijímať aj maďarské občianstvo. V prípade sa angažoval slovenský europoslanec za SNS Jaroslav Paška, ktorý ešte v septembri na porade koordinátorov Výboru EP pre petície argumentoval rozhodnutím Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) z júna tohto roku. Európsky súd v rozsudku skonštatoval, že zmena slovenského zákona o štátnom občianstve z roku 2010, ktorá zaviedla pravidlo, že občanovi SR prijatím občianstva iného štátu súčasne zaniká občianstvo SR, nijako neobmedzila ľudské práva dotknutých osôb. Paška preto požiadal o ukončenie monitorovania a vyšetrovania Slovenska, čo podporili aj ostatní poslanci petičného výboru EP. 

Európsky parlament má na stole ešte petičnú sťažnosť maďarského občana Imre Juhásza týkajúcu sa Benešových dekrétov. Maďari sa v petícii domáhajú vyšetrovania Slovenskej republiky pre údajné flagrantné porušenie článkov 2 a 6 Zmluvy o Európskej únii, Európskeho dohovoru o ľudských právach a Charty základných práv Európskej únie tým, že slovenský parlament v roku 2007 prijal uznesenie o nedotknuteľnosti Benešových dekrétov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies