Musk poslal do vesmíru ďalšiu sériu 60 družíc Starlink

NETKY.SK • 5 September 2020, 12:25 • 2 min
Musk poslal do vesmíru ďalšiu sériu 60 družíc Starlink

Americká spoločnosť SpaceX podnikateľa a miliardára Elona Muska vo štvrtok 3. septembra úspešne dopravila na obežnú dráhu už dvanástu sériu 60 satelitov siete Starlink, ktorá má v budúcnosti umožniť pripojenie k internetu kdekoľvek na našej planéte.

slovakia

left justify in out

Okolo Zeme týchto družíc teraz krúži 713. Prvý stupeň rakety Falcon 9 po vynesení satelitov opäť úspešne pristál na plaviacej plošine v Atlantiku.

 

Stroj Falcon 9 zamieril do vesmíru z floridského kozmodrómu na Myse Canaveral podľa plánu o 14:46 SELČ.

 

Približne po 15 minútach letu sa satelitmi po zdarnom vynesení na predbežnú orbitu oddelili od druhého stupňa rakety.

 

 

Potom ich čakalo rozvinutie solárnych panelov. Neskôr sa od seba vzdialili, aby s pomocou vlastného pohonu vystúpili vyššie a začlenili sa do konštelácie siete Starlink asi 550 kilometrov nad našou planétou.

 

Teraz použitý prvý stupeň nosnej rakety Falcon 9, ktorý spoločnosť SpaceX už využila v júni, sa po splnení úlohy vrátil na Zem, keď bez problémov dosadol v Atlantickom oceáne na firemnú pristávaciu plošinu pomenovanú Of Course I Still Love You.

 

 

Odklady zabraňujú častejším letom
Počet satelitov Starlink chce SpaceX rýchlo zvyšovať - ​​tento rok plánovala s družicami štartovať každé dva až tri týždne, čo ale kvôli prieťahom nie je ľahké.

 

V auguste sa však podarila dve vynesení týchto družíc: desiata várka 7. a jedenásta 18. augusta. Táto aktuálna dvanásta sada, na ktorej vypustenie došlo vo štvrtok, však mala pôvodne putovať do kozmu už v nedeľu 30. augusta, štart rakety sa ale musel zrušiť kvôli nepriaznivému počasiu.

 

 

Cieľom Mušková firmy všeobecne bolo do polovice roku dosiahnuť operačného prevádzky zameraného na sprístupnenie internetu v Kanade a časti Spojených štátov a v budúcom roku vo zvyšku sveta. Dočasné plán počíta s rozmiestnením asi 12 tisíc družíc. Spoločnosť ale uvažuje o neskoršom rozšírenie siete na celkom 42 000 satelitov.

 

To sa nepozdáva astronómom, ktorí sa obávajú, že potenciálne vzniknuté "vesmírne smeti" bude výrazne narúšať ich vedecké pozorovania oblohy.

 

Elon Musk vysvetlil, ako čítať meno jeho novorodeného syna X Æ A-12

 

Elon Musk ukázal, ako funguje implantovaný čip do mozgu

 

Otestovali prototyp rakety Starship od Elona Muska

 

Tesla bude vyrábať v Nemecku batérie novej generácie pre elektromobily



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies