Mubarak poprel nariadenie streľby do ľudí

NETKY.SK • 13 August 2014, 18:48 • 2 min
Mubarak poprel nariadenie streľby do ľudí

KÁHIRA - Bývalý egyptský prezident Husní Mubarak v stredu pred káhirským súdom odmietol obvinenia z vydania príkazu na strieľanie do účastníkov protivládnych demonštrácií z februára 2011.

slovakia

left justify in out

Mubarak v prejave čítanom z klietky vyhlásil, že by nenariadil vytvorenie "chaosu a bezpečnostného vákua". Zároveň však 86-ročný exprezident podotkol, že dnešný prejav bol možno jeho posledným pre jeho chatrné zdravie. Niekdajší dlhoročný autoritársky líder, ktorý si v súčasnosti vo vojenskej nemocnici odpykáva trojročný trest za spreneveru, dodal, že 62 rokov verne slúžil svojej vlasti. Svoj odstúpenie spred tri a pol roka označil za dobrovoľné rozhodnutie v snahe "zabrániť krviprelievaniu a zachovať národnú jednotu".

 

"Husní Mubarak by nikdy nenariadil streľbu do demonštrantov... alebo prelievanie krvi Egypťanov," prečítal na súde exprezident, podľa ktorého boli demonštrácie zneužité náboženskými skupinami. "Dejiny sa nedajú vrátiť a nikto si ich nemôže vymyslieť," uviedol Mubarak, ktorý sa svoj verdikt dozvie koncom septembra. Mubarakovi, ktorý v Egypte až do februára 2011 neohrozene vládol 30 rokov, pôvodne vymerali doživotný trest za krvavé potláčanie vzbury proti jeho režimu. To si začiatkom roka 2011 vyžiadalo približne 850 mŕtvych. V januári 2013 vyšší súd nariadil z dôvodu procesných pochybení zopakovanie procesu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies