Mŕtva divá kačica nájdená v Rimavskej Sobote bola nakazená vtáčou chrípkou

NETKY.SK • 19 Január 2017, 16:57 • 2 min
Mŕtva divá kačica nájdená v Rimavskej Sobote bola nakazená vtáčou chrípkou

RIMAVSKÁ SOBOTA – Mŕtva divá kačica, ktorá bola počas uplynulých dní nájdená zamrznutá na rieke Rimava neďaleko plavárne v Rimavskej Sobote, bola nakazená vysokopatogénnym vírusom subtypu H5N8, teda takzvanou vtáčou chrípkou. TASR o tom informoval Rudolf Smriga, riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVPS) Rimavská Sobota, podľa ktorého sa vírus potvrdil pri vyšetrení tela kačice v Národnom referenčnom laboratóriu Veterinárneho ústavu vo Zvolene.

slovakia

left justify in out

V súvislosti s prípadom bola podľa jeho slov vytýčená monitorovacia oblasť s polomerom tri kilometre od miesta nálezu. „V tejto zóne má obec povinnosť vykonať súpis všetkých chovateľov vtákov. Má tiež zodpovednosť obvyklým spôsobom oznámiť vzniknutú situáciu svojim občanom a zoznámiť ich s prijatými opatreniami,“ priblížil riaditeľ.

 

Ako ďalej spomenul, medzi tieto opatrenia patrí zákaz presunu akejkoľvek hydiny v rámci spomínanej oblasti, ako aj z nej alebo do nej.

 

„Chovateľom prikazujeme, aby svoje zvieratá držali uzavreté a najlepšie tak, aby k nim nemali prístup divo žijúce vtáky. Zakázali sme prístup cudzím osobám do chovu s výnimkou povereného veterinárneho lekára a požiadali sme chovateľov, aby sledovali zdravotný stav svojich zvierat,“ načrtol Smriga.

 

Dodal, že klinickými príznakmi chrípky vtákov sú strata plachosti a znížená aktivita i príjem krmiva. „Postihnuté jedince sa zhlukujú pod tepelným zdrojom, majú našuchorené perie a klesá znáška,“ konkretizoval riaditeľ s tým, že sa objavujú tiež respiračné príznaky, napríklad kašeľ, kýchanie, chrapot, nadmerné slzenie, opuchy hlavy, viečok či výtok z nosových otvorov. „Ďalej sa vyskytujú aj poruchy tráviaceho systému (hnačky), nervového systému (kŕče, poruchy pohybu, strata plachosti) a úhyny. Tieto príznaky sa objavujú ojedinele alebo v kombinácii,“ objasnil.

 

V prípade, ak chovatelia u svojich zvierat zbadajú uvedené príznaky, musia sa podľa neho obrátiť na príslušného veterinárneho lekára alebo priamo na RVPS. „Uhynutých vtákov sa nemajú dotýkať, ale hneď to oznámiť,“ zdôraznil Smriga.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies