MOV zaslal inštrukcie národným OV ohľadom vírusu zika

NETKY.SK • 29 Január 2016, 18:42 • 2 min
MOV zaslal inštrukcie národným OV ohľadom vírusu zika

LONDÝN 29. januára (SITA, AP) - Medzinárodný olympijský výbor (MOV) radí národným odvetviam pred blížiacimi sa OH v brazílskom Riu de Janeiro riadiť sa pokynmi Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) ohľadom vírusu zika, ktorý sa šíri aj v dejisku augustových Hier.

slovakia

left justify in out

MOV zaslal v piatok inštrukcie všetkým olympijským výborom s upozornením na najnovšie lekárske rady ohľadom predmetného vírusu. "Stále sme si istí, že v Riu bude bezpečno a olympijské hry si diváci a športovci užijú," uvádza v stanovisku lekárska komisia MOV.


Vírus zika prenáša zatiaľ iba jeden druh komárov. Príznaky ochorenia trvajú asi sedem dní a sú veľmi podobné osýpkam. Dostaví sa horúčka, vyrážky, bolesti kĺbov či zápal očných spojoviek. Štyria z piatich nakazených prekonajú ochorenie bez prejavov. Zatiaľ naň nenašli účinnú vakcínu. Vírus predstavuje veľké riziko pre tehotné ženy a ich potomkov. V Brazílii sa od októbra narodilo takmer 4-tisíc detí s vážnou vrodenou poruchou centrálneho nervového systému mikrocefáliou, ktorá sa prejavuje zastavením vývoja mozgu.


MOV a organizátori OH 2016 sa spoliehajú na faktor počasia, nakoľko podujatie sa uskutoční počas brazílskej zimy, keď je v oblasti suchšie a chladnejšie a populácia komára by mala rapídne klesnúť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies