Motív smrtiaceho útoku v Mníchove polícia stále nepozná

NETKY.SK • 23 Júl 2016, 07:27 • 2 min
Motív smrtiaceho útoku v Mníchove polícia stále nepozná

MNÍCHOV - Nemecká polícia zatiaľ nemá žiadne poznatky o motivácii a kontaktoch 18-ročného mladíka s dvojakým nemecko-iránskym občianstvom, ktorého identifikovala ako aktéra piatkovej streľby v priestoroch nákupného centra Olympia v Mníchove. Informoval o tom dnes šéf mníchovského policajného prezídia Hubertus Andrä, ktorého vyjadrenie priniesla agentúra DPA.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Nemenovaný páchateľ, ktorého našli po útoku mŕtveho, podľa Andräho žil posledné viac ako dva roky priamo v Mníchove. Tamojšia polícia o ňom doteraz nemala nijaké záznamy.


V súvislosti s piatkovým útokom hlásia desať mŕtvych vrátane útočníka, ako aj najmenej 21 zranených. Polícia predpokladá, že mladík po útoku spáchal samovraždu, počas úteku však na neho strieľala civilná hliadka, ktorej sa nakoniec stratil z dohľadu. Jeho telo nakoniec našli približne kilometer od nákupného centra.


Na základe výpovedí svedkov polícia spočiatku vychádzala z toho, že v nákupnom centre mohli útočiť až traja páchatelia. Podľa Andräho však v súčasnosti nič nenasvedčuje tomu, že by sa na tomto útoku podieľalo viacero osôb.


Polícia uviedla, že útočník začal strieľať v reštaurácii rýchleho občerstvenia pri nákupnom centre, na čo sa presunul k samotnému komplexu a následne utiekol. Streľba vyvolala v Mníchove teroristický poplach, pričom polícia zastavila premávku verejnej dopravy a vyzývala ľudí aby sa vyhýbali verejným priestranstvám. Podľa zverejnených údajov bolo vo večerných a nočných hodinách nasadených v uliciach približne 2300 príslušníkov zásahových zložiek.


V priebehu pátrania po útočníkovi polícii nahlásili streľbu z viacerých ďalších častí Mníchova, tieto hlásenia sa však ukázali ako falošné. Nepotvrdili sa ani informácie, že útočník bol vyzbrojený tzv. dlhou zbraňou. Podľa predbežných zistení polície použil iba pištoľ.


Tvrdenia o možných spolupáchateľoch vysvetlil Andrä tým, že svedkovia videli auto, ktoré prechádzalo okolo miesta útoku vysokou rýchlosťou. Ukázalo sa však, že tieto osoby nemali so streľbou nič spoločné.
Šéf policajného prezídia vyzval verejnosť, aby poskytla polícii prípadné videozáznamy z mobilných telefónov a pomohla tak pri objasňovaní okolností útoku.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies