Most SNP, ktorý počas leta prešiel rozsiahlou rekonštrukciou, potrebuje ďalšiu rekonštrukciu!

NETKY.SK • 12 September 2017, 08:23 • 2 min
Most SNP, ktorý počas leta prešiel rozsiahlou rekonštrukciou, potrebuje ďalšiu rekonštrukciu!

BRATISLAVA – Na začiatku letných prázdnin primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal spustil rozsiahle opravy Mosta SNP. No aj napriek tomu sú vodiči nespokojní. Sťažujú sa na vibrácie mosta, ktoré sa prenášajú aj do riadenia ich automobilov.

slovakia

left justify in out

Rekonštrukcia bola predovšetkým zameraná na úpravu vozovky. Pri opravách bol použitý celkom odlišný asfalt, ako na ostatných bratislavských mostoch. Odborník je toho názoru, že most potrebuje celkovú rekonštrukciu a nie len povrchovú úpravu. Dôležité je zrekonštruovať jeho najdôležitejšie body.

 

"Najkritickejšími bodmi tohto mosta sú tzv. priečla spájajúce dva mostné piliere, ukotvenie lán a chodníky. Tieto prvky rekonštrukciou neprešli,“ povedal stavebný inžinier a statik Alexander Tesár, ktorý je synom projektanta mosta Arpáda Tesára. Ten upozornil na to, že pred opravou malo dôjsť k meraniam a skúškam, ktoré by odhalili skutočný stav mostu. Tie však bratislavský magistrát nezabezpečil. Most SNP spája oba brehy Dunaja už 50 rokov a je unikátny tým, že nemá ani jeden pilier umiestnený v strede Dunaja.

 

Ide o závesný most vejárového dizajnu. Samotná vozovka a celý most stojí vďaka oceľovým lanám, ktoré počas leta taktiež rekonštrukciou neprešli. V priebehu rekonštrukcie bol odstránený starý asfalt a nahradený novým, no oceľová mostovka, ktorá sa nachádza pod ním, skontrolovaná nebola, pričom na to bola skvelá príležitosť.

 

V neprijateľnom stave sú aj naďalej chodníky lemujúce most vozovky. Ich oceľová mostovka je po rokoch úplne skorodovaná a prepadáva sa. Minulý rok nechal Nesroval zrevitalizovať okolie mosta a predmostia, no k chodníkom sa nedostali ani vtedy, ani tento rok.  

 

Nový povrch mosta je úplne iný ako na ostatných mostoch. Jeho povrch je oveľa drsnejší. Podľa odborníka vibrácie, ktoré vodiči cítia, keď cez most prechádzajú, môžu byť spôsobené jeho preťažením. Vďaka novej vozovke má byť most ťažší vraj až o 480 ton.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies