Most-Híd opäť žiada dvojjazyčné tabule na železniciach

NETKY.SK • 15 Január 2014, 12:44 • 2 min
Most-Híd opäť žiada dvojjazyčné tabule na železniciach

BRATISLAVA - Opozičný Most-Híd sa opäť pokúsi v parlamente dosiahnuť, aby železnice a zastávky v obciach, v ktorých sa používa jazyk národnostných menšín, boli označené v jazyku menšín. Zákon o dráhach sa pokúšal zmeniť aj vlani, ale neuspel.

slovakia

left justify in out

Bugárovci navrhujú, aby Dopravný úrad zo zákona rozhodoval o umiestnení označenia železničnej stanice v jazyku národnostnej menšiny. Urobiť by to podľa Mosta-Híd musel vo všetkých obciach, v ktorých sa v zmysle zákona o používaní jazykov menšín používa jazyk národnostnej menšiny v úradnom styku a nachádza sa v nich železničná stanica. Navrhovaná zmena by sa mala týkať približne 144 obcí.

Na základe rozhodnutia Dopravného úradu by podľa návrhu musel prevádzkovateľ železničnej dráhy označovať prevádzkované železničné stanice v jazyku národnostnej menšiny. "V navrhovanom prípade nejde o zmenu názvu prevádzkovaných železničných staníc, ale o doplnkové označenie názvu obce v jazyku národnostnej menšiny," dopĺňajú bugárovci. Navrhujú, aby sa všetky náklady súvisiace s umiestnením dvojjazyčných tabúľ uhrádzali zo štátneho rozpočtu.

O zmenu zákona sa usilujú preto, že chcú odstrániť nesúlad zákonov, ktorý podľa nich bránil označovaniu v jazyku menšín. Zákon o používaní jazykov menšín podľa nich dvojjazyčné tabule umožňuje, podľa zákona o dráhach však nie je povinné osadzovať dvojjazyčné tabule.

Predkladatelia navrhujú účinnosť od 1. júna 2014. Parlament by sa mal právnou normou zaoberať na januárovej schôdzi. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies