Most-Híd: Chcú trestať chovateľov za útoky psov na ľudí a zvieratá

NETKY.SK • 30 Máj 2013, 11:44 • 2 min
Most-Híd: Chcú trestať chovateľov za útoky psov na ľudí a zvieratá

BRATISLAVA – Strana Most-Híd chce trestať chovateľov za útoky psov na ľudí a zvieratá. Preto predložila do parlamentu novelu Trestného zákona.

slovakia

left justify in out

Ako povedal dnes na tlačovej besede poslanec Mosta-Híd Andrej Hrnčiar, novela zabezpečí, aby každý majiteľ psa si uvedomil, že je za neho a jeho konanie zodpovedný. O novele by mala NR SR rokovať v júni. Most-Híd navrhuje, aby bol potrestaný odňatím slobody na jeden rok ten, kto inému, čo aj z nedbanlivosti ublíži na zdraví tým, že ako osoba zodpovedná za psa poruší dôležitú povinnosť uloženú podľa zákona a v dôsledku toho dôjde k pohryzeniu, alebo poraneniu psom bez toho, aby bol tento pes sám napadnutý alebo vyprovokovaný. Na jeden až päť rokov sa podľa navrhovateľov potrestá páchateľ, ak pes spôsobí ujmu na zdraví viacerým osobám alebo spôsobí ťažkú ujmu na zdraví, smrť alebo ujmu chránenej osobe. Odňatím slobody na šesť mesiacov sa potrestá páchateľ, ak pes, za ktorého je zodpovedný, poraní spoločenské alebo hospodárske zviera bez toho, aby bol tento pes sám napadnutý alebo vyprovokovaný.

Most-Híd návrhom reaguje podľa Hrnčiara na nezmyselnú novelu, ktorú predložil do parlamentu minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek na minulej schôdzi NR SR. „Jeho návrh nekritizovala len opozícia, ale aj odborníci. Ministerstvo novelu z rokovania stiahlo, pretože nevie, čo má s ňou robiť,“ povedal s tým, že novelou Jahnátka sa mali trestať všetci majitelia bez výnimky. „Mali sa trestať zvieratá i majitelia, ktorí si plnia svoje povinnosti,“ konštatoval. 

Už súčasná legislatíva hovorí podľa Hrnčiara o podmienkach chovu a držania psov. Nerieši však problém nezodpovedných majiteľov psov. Preto je podľa neho jedna z najignorovanejších. „Robili sme prieskum na 12 000 respondentov. Z neho vyšlo, že 93 percent chovateľov nemá vedomosti o existencii chovateľskej legislatívy, päť percent má obmedzené poznatky a iba dve percentá vedia, že nejaká legislatíva existuje. Je to preto, že ľudia nie sú za svoje správanie postihnuteľní napríklad ako vodič motorového vozidla,“ myslí si Hrnčiar. 

Podľa návrhu ministerstva pôdohospodárstva sprísniť by sa mali pravidlá chovu a držania psov 14 vybraných plemien. Vyplýva to z novely, ktorou sa upravujú niektoré podmienky držania psov. Rezort pôdohospodárstva návrhom reaguje na sériu útokov psov, ktoré spôsobili vážne zranenia alebo dokonca aj smrť človeka. Na zoznam plemien psov so sprísneným držaním sa napokon dostali plemená pitbulteriér, bandog, stredoázijský ovčiak, kaukazský ovčiak, juhoruský ovčiak, americký staffordshirský teriér, šarplaninac, tornjak, brazílska fila, tosa inu, kangal, americký buldog, boerboel a moskovský strážny pes. Žiadne plemeno tak napokon nebude na Slovensku nežiaduce, o čom sa tiež pôvodne uvažovalo - malo to platiť pre bandogov a pitbulteriérov. Držať alebo vodiť nebezpečného psa, resp. psa zo spomínaného zoznamu bude môcť len ten, kto je odborne spôsobilý na ovládanie psa, teda má doklad o úspešnom absolvovaní kynologického výcviku. Sprísnené pravidlá majú platiť aj pre nebezpečné psy iných plemien, ak už pohrýzli človeka alebo iné zviera.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies