Most Híd chce vziať sudcom a generálnemu prokurátorovi trestnoprávnu imunitu

NETKY.SK • 27 Február 2014, 13:51 • 2 min
Most Híd chce vziať sudcom a generálnemu prokurátorovi trestnoprávnu imunitu

BRATISLAVA - Sudcov Ústavného súdu SR, sudcov a generálneho prokurátora by nemala chrániť trestnoprávna imunita.

slovakia

left justify in out

Myslia si to poslanci Národnej rady SR za Most-Híd Gábor Gál a Andrej Hrnčiar, ktorí ju navrhujú zrušiť. Dosiahnuť to chcú novelou zákona o organizácii Ústavného súdu SR a s tým súvisiacou novelou Trestného poriadku a Ústavy SR. Hmotnoprávna stránka imunity má sudcom i šéfovi prokurátorov zostať.
     

Ak by bugárovci so svojimi návrhmi uspeli, na trestné stíhanie sudcov a generálneho prokurátora by tak už nebol potrebný súhlas Ústavného súdu SR. Naďalej by ich však nebolo možné stíhať za rozhodovanie vo veciach súvisiacich s výkonom ich funkcie (rozhodovaciu činnosť a hlasovanie), a to ani po jej zániku.
      

Opoziční poslanci odôvodňujú návrh na zrušenie trestnoprávnej imunity ústavným princípom rovnosti pred zákonom. "Podľa Ústavy SR sú ľudia slobodní a rovní v dôstojnosti i právach," píšu v návrhu predkladatelia. Nezávislosť súdnictva by podľa nich nebola zrušením trestnoprávnej imunity ohrozená. Zaručuje ju podľa nich ochrana sudcov pred trestným stíhaním za ich rozhodovanie, teda už spomínaná hmotnoprávna stránka imunity.

      

"Na dosiahnutie nezávislého a nestranného výkonu súdnej moci nie je nevyhnutné, aby bola sudcom ponechaná aj ich procesnoprávna stránka imunity, t. j. podmienka, že môžu byť trestne stíhaní iba po súhlase ústavného súdu, ale postačí garancia hmotnoprávnej stránky imunity sudcov," tvrdia bugárovci. Zodpovednosť sudcu za porušenie trestného zákona nemôže mať podľa nich vplyv na jeho individuálnu zodpovednosť sudcu.
      

Na vzatie sudcu ústavného súdu, sudcu a generálneho prokurátora do väzby má byť naďalej potrebný súhlas ústavného súdu. "Ak bol sudca ústavného súdu, sudca alebo generálny prokurátor pristihnutý a zadržaný pri trestnom čine, bude musieť príslušný orgán oznámiť túto skutočnosť ústavnému súdu, ktorý rozhodne o tom, či následný súhlas na zadržanie dá alebo nedá. V prípade, ak ústavný súd súhlas na zadržanie nedá, musí byť sudca ústavného súdu, sudca alebo generálny prokurátor ihneď prepustený," doplnili navrhovatelia.
      

Na presadenie ústavných zmien potrebuje Most-Híd nielen podporu svojich opozičných kolegov, ale aj poslancov Smeru-SD. Bez nich sa v pléne 90 poslaneckých hlasov nezozbiera. Zmeny by mali podľa navrhovateľov nadobudnúť účinnosť 1. júla 2014.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies