Moslimský duchovný označil titulku Charlie Hebdo za vojnový čin

NETKY.SK • 13 Január 2015, 19:00 • 2 min
Moslimský duchovný označil titulku Charlie Hebdo za vojnový čin

LONDÝN - Radikálny moslimský duchovný Anjem Choudary, pôsobiaci v Londýne, dnes označil karikatúru proroka Mohameda na titulnej strane chystaného vydania časopisu Charlie Hebdo za "vojnový čin". Informoval o tom dnes britský denník The Independent.

slovakia

left justify in out

Na titulke satirického francúzskeho časopisu sa má v stredu objaviť kresba proroka Mohameda, zakladateľa islamu, ktorý so slzou v oku hovorí "Je suis Charlie". Táto fráza, ktorá znamená "Som Charlie", sa používa na tričkách, transparentoch a na sociálnych sieťach na vyjadrenie solidarity po teroristickom útoku na redakciu časopisu v Paríži, pri ktorom minulú stredu zahynulo 12 ľudí.
     

Titulku časopisu Charlie Hebdo označil Choudary za "neslýchanú provokáciu" a tvrdí, že urážka islamu a moslimov je "súčasťou vojny, ktorá prebieha".
     

Podľa radikálneho kazateľa je "zosmiešňovanie" Mohameda útokom na jeho osobnosť. Karikatúru označil za "extrémne závažnú". Zobrazovanie proroka akýmkoľvek spôsobom je "útokom na česť proroka". Väčšina moslimov ho nezobrazuje, pretože to považujú za svätokrádež.
     

Choudary (47) vyhlásil, že keby sa táto karikatúra súdila podľa islamského práva šaría, súd by vyniesol trest smrti. Radikálny kazateľ toto právo vyučuje. Vlani v septembri ho zadržali v rámci vyšetrovania islamského terorizmu, ale neskôr ho prepustili na kauciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies