Moskvou pochodovalo 300 000 ľudí s portrétmi veteránov

NETKY.SK • 9 Máj 2015, 16:37 • 2 min
Moskvou pochodovalo 300 000 ľudí s portrétmi veteránov

MOSKVA - Sobotňajšie oslavy porážky nacistického Nemecka spred 70 rokov sprevádzal v Moskve masový pochod, na ktorom sa zúčastnilo približne 300-tisíc ľudí s podobizňami príbuzných bojujúcich v druhej svetovej vojne.

slovakia

left justify in out

Po príchode čela sprievodu na Červené námestie sa k pochodujúcim pripojil ruský prezident Vladimir Putin, ktorý niesol v rukách fotografiu zosnulého otca v námorníckej uniforme. Pochodu takzvaného Nesmrteľného pluku ako spomienky na vojnových veteránov v centre Moskvy predchádzala vojenská prehliadka za účasti 16 500 vojakov považovaná za doteraz najveľkolepejšiu ukážku vojenskej sily Ruska od rozpadu Sovietskeho zväzu v roku 1991. Podobné pochody venované veteránom sa pri príležitosti okrúhleho výročia konali aj v iných ruských mestách. Putin ako účastník sprievodu vyhlásil, že jeho otec Vladimir Spiridonovič bol jedným z "miliónov jednoduchých vojakov".


Ruský prezident v predošlom príhovore počas vojenskej prehliadky povedal, že vo svete sú čoraz viac ignorované základné princípy medzinárodnej spolupráce, čo bolo zrejmou narážkou na zhoršujúce sa vzťahy s USA. Deň víťazstva ako výročie konca druhej svetovej vojny v Európe je pre Rusov najvýznamnejším svetským sviatkom, ktorý slúži na pripomenutie utrpenia spôsobeného vojnou niekdajšiemu Sovietskemu zväzu, ale aj na vykreslenie dnešného Ruska ako ochrancu mieru a bezpečnosti. Súčasťou dôsledne naplánovanej prehliadky historickej a súčasnej vojenskej techniky na Červenom námestí bolo tentoraz predstavenie tanku novej generácie s označením Armata ako aj medzikontinentálnej balistickej rakety RS-24 Jars a niekoľkých nových typov vozidiel.


Na oslavy 70. výročia porážky nacistov prišli do Moskvy desiatky zahraničných lídrov, väčšina predstaviteľov krajín EÚ však podujatia bojkotuje v súvislosti s ruskou anexiou Krymu a separatistickým konfliktom na východe Ukrajiny. Výnimku tvoria grécky premiér Aléxis Tsípras, český prezident Miloš Zeman a slovenský premiér Robert Fico, zatiaľ čo Francúzsko zastupuje minister zahraničných vecí Laurent Fabius.


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies