Moralesa privítali po problematickom lete do vlasti ako hrdinu

NETKY.SK • 4 Júl 2013, 11:03 • 2 min
Moralesa privítali po problematickom lete do vlasti ako hrdinu

LA PAZ - Bolívijský prezident Evo Morales sa v noci nadnes vrátil do vlasti po problematickom lete, ktorý musel na 14 hodín neplánovane prerušiť vo Viedni. Dôvodom bolo nepotvrdené podozrenie, že sa na palube Moralesovho lietadla nachádzal Edward Snowden, hľadaný Spojenými štátmi pre únik utajovaných informácií.

slovakia

left justify in out

Lietadlo s ľavicovým prezidentom Bolívie v stredu neskoro večer miestneho času konečne pristálo na letisku v La Paze. Moralesa privítali členovia jeho vlády i stovky rozradostených stúpencov, oblečených v tradičných andských odevoch. Podľa prezidenta stoja za jeho komplikovaným návratom domov Spojené štáty.

"Išlo o otvorenú provokáciu voči (celému juhoamerickému) kontinentu, nielen voči prezidentovi. Severoamerický imperializmus nám chce nahnať hrôzu a strach. To sa mu však nepodarí, lebo my sme ľud dôstojnosti a suverenity," povedal Morales, pričom vo vlasoch mal lupienky kvetov, ktoré naňho hádzali jeho prívrženci. 

Morales sa v utorok večer vracal do Bolívie z energetického summitu v Moskve, keď jeho diplomatické lietadlo donútili k medzipristátiu vo Viedni, pretože Francúzsko, Španielsko Portugalsko a Taliansko mu nepovolili prelet nad svojím územím. Francúzsko sa za svoje váhanie s udelením povolenia Bolívii oficiálne ospravedlnilo a zdôvodnilo ho zmätočnými informáciami.

Celá záležitosť vyvolala vlnu pobúrenia v Latinskej Amerike. Regionálne zoskupenie UNASUR odsúdilo "nepriateľské a neodpustiteľné akty" voči prezidentovi Moralesovi. Lídri skupiny budú o veci diskutovať na mimoriadnom summite v Bolívii. 

Bolívijská vláda obvinila USA z pokusu o únos prezidenta a predložila oficiálnu sťažnosť Organizácii spojených národov pre údajné porušenie medzinárodného práva. Avizovala tiež úmysel predvolať si diplomatov zainteresovaných európskych krajín, aby ich požiadala o vysvetlenie. Washington sa odmietol vyjadriť k tomu, či mal s celou záležitosťou niečo spoločné. 

Morales počas návštevy Ruska povedal, že zváži udelenie azylu Snowdenovi, ak o to požiada. Američan uviazol bez cestovných dokladov v tranzitnej zóne moskovského letiska a zatiaľ neúspešne žiada o azyl v desiatkach krajín.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies