Moldavský recyklačný podnik pôjde do konkurzu

NETKY.SK • 3 Február 2011, 08:21 • 2 min
Moldavský recyklačný podnik pôjde do konkurzu

Moldavský recyklačný podnik pôjde do konkurzu

slovakia

left justify in out

img

Moldavský recyklačný podnik (MoRePo) pôjde do konkurzu. Po dnešnom rokovaní vlády to oznámil minister životného prostredia József Nagy (Most-Híd). "Nevieme ten podnik udržať a dáme ho tak do likvidácie a do konkurzu, aby zamestnanci, ktorí nemajú už na výplaty podľa zákona dostali to, čo im patrí," uviedol. Avizoval, že harmonogram postupu by sa mal pripraviť tento týždeň, chce ale, aby šiel podnik do konkurzu čo najskôr, keďže nemá zmysel ho "ťahať" ďalej.
Šéf envirorezortu zdôraznil, že situácia s Moldavským recyklačným podnikom nie je problémom tejto vlády, ale minulej. "Hlavne ministrov za SNS, ktorí podľa môjho názoru čisto zo špekulatívnych dôvodov previedli vojenský opravárenský podnik pod ministerstvo životného prostredia. Neexistuje žiaden podnikateľský plán ani nič relevantné, prečo mal podnik prejsť do nášho rezortu," konštatoval Nagy.
Poznamenal, že ani ďalší ministri za Smer-SD nevedeli nájsť podnikateľský zámer, ktorý by mohol tento podnik naplniť prácou. "Zároveň nevedeli nájsť ani odvahu, povedať to tým ľuďom a buď teda vrátiť podnik naspäť do obrany alebo ho dať do likvidácie," povedal Nagy s tým, že sa im akurát poradilo podnik zadlžiť. Doplnil, že napriek tomu, že sa snažil nájsť pracovnú náplň pre MoRePo, nevidí reálne, aby envirorezort vyrábal zbrane, pušky alebo samopaly.
Problémy v podniku nastali po tom, čo sa z Vojenského opravárenského podniku (VOP) stal MoRePo, a to tak, že sa v roku 2009 rozhodnutím vlády zmenil zriaďovateľ podniku. Z Ministerstva obrany prešiel podnik pod envirorezort. Predmetom činnosti mala byť likvidácia nebezpečného odpadu, ktorým mala byť vojenská technika. Dlhy podniku sa doteraz vyšplhali na asi päť miliónov eur.
Podnik disponuje na ploche zhruba 9500 metrov štvorcových vlastnými výrobnými, opravárenskými, servisnými, administratívnymi a technologickými kapacitami, má vytvorené vlastné objekty pre transformáciu elektrickej energie a prevádzkuje neutralizačnú stanicu a čističku odpadových vôd. Z pôvodných 320 zamestnancov je dnes v MoRePo zamestnaných 75 ľudí.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies