Mogheriniová zhodnotila, že jadrová dohoda s Iránom funguje a netreba ju otvárať, USA majú opačný názor

NETKY.SK • 21 September 2017, 06:45 • 2 min
Mogheriniová zhodnotila, že jadrová dohoda s Iránom funguje a netreba ju otvárať, USA majú opačný názor

NEW YORK - Jadrová dohoda medzi Iránom a svetovými mocnosťami "funguje" a netreba ju znova otvárať, zhodnotila v stredu šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová.

slovakia

left justify in out

Najvyššia diplomatka Únie sa takto vyjadrila po stretnutí so zástupcami všetkých štátov podieľajúcimi sa na vyjednávaní o dohode (Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko, Británia a USA), ktoré sa pod ňu nakoniec aj podpísali. Konštatovala, že k jej porušeniu k dnešnému dňu nedošlo. "Všetky strany dohodu plnia," povedala počas brífingu na pôde OSN. O prípadných zmenách v tomto dokumente sa podľa Mogheriniovej na stretnutí nehovorilo.

 

Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson ale novinárom v New Yorku povedal, že USA majú s touto dohodou vážne problémy. Ako vysvetlil, strany vyjednávajúce o tejto dohode jednoznačne očakávali, že po jej podpise sa znížia vážne hrozby v regióne. Namiesto toho ale podľa jeho slov Irán stále podporuje sýrsky režim, vyvíja balistické strely ohrozujúce stabilitu regiónu a posiela zbrane do Jemenu, Sýrie a Iraku, uviedla agentúra DPA.

 

Tillerson absolvoval v stredu v OSN stretnutie so šéfom iránskej diplomacie Mohammadom Džavádom Zarífom. Americký diplomat ho zhodnotil ako "veľmi vecné".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies