Mliečny summit v Berlíne skočil prísľubom rýchlej pomoci pre Nemecko

NETKY.SK • 30 Máj 2016, 16:45 • 2 min
Mliečny summit v Berlíne skočil prísľubom rýchlej pomoci pre Nemecko

BERLÍN – Nízka výkupná cena mlieka v EÚ existenčne ohrozuje jeho producentov. Nemecký spolkový minister pôdohospodárstva Christian Schmidt podľa DPA a televíznej spravodajskej stanice N24 ešte pred dnešným „mliečnym summitom“ v Berlíne oznámil okamžité opatrenia na podporu producentov mlieka.

slovakia

left justify in out

"Pomôžem v daňovej oblasti, pomôžem pri zabezpečení existencie." Minister ich zopakoval aj na stretnutí s predstaviteľmi agrárneho sektora, spracovateľov mlieka a obchodných sietí.

 

Spolková vláda vyčlení podľa ministra na investičnú pomoc sektoru "100 + x miliónov eur". Pri riešení krízy však budú musieť splniť svoje úlohy aj spolkové krajiny.

 

Producenti mlieka dostávajú teraz od jeho spracovateľov aj menej ako 20 centov za liter. Výkupná cena sa dostáva čoraz viac do rozporu s reálnymi nákladmi na jeho získanie. Cena bude musieť vzrásť. Minister je o tom pevne presvedčený. Tiež si myslí, že spotrebitelia sú pripravení platiť za produkt primeranú cenu.

 

Schmidt súčasne oznámil, že chce prijať dlhodobé opatrenia na usmernenie trhu s mliekom. Hovorí o novej kreativite, nových trhových produktoch, ale musia sa nastoliť aj otázky manažmentu.

 

Predseda Nemeckého združenia chovateľov dojníc Romuald Schaber v rozhovore pre Bavorský rozhlas navrhol dočasné dobrovoľné zníženie produkcie mlieka. Akcia sa však musí uskutočniť na celoeurópskej úrovni.

 

V Nemecku je podľa štatistických údajov spolkového ministerstva pôdohospodárstva 73.300 mliečnych fariem. Ročne dodajú na trh 32 miliónov ton mlieka. Najviac sa ho produkuje v Bavorsku a v Dolnom Sasku. Na farmách sa chová priemerne 57 dojníc. V Bavorsku ich je priemerne po 35 v Meklenbursku-Predpomoransku ich majú po 220.

 

Na obyvateľa Nemecka dosiahla ročná spotreba mlieka vyše 90 kg. Z nich sa vypije viac ako 50 kg. Spotreba jogurtov stúpla na 17 kg a obyvateľa ročne. Okrem toho sa spotrebúva po 24 kg syrov a 6 kg masla.

 

V diskusiách televíznych a rozhlasových staníc sa o mliečnej kríze hovorí, že rast výkupnej ceny mlieka sa dá vyriešiť iba znížením jeho nadprodukcie. Nikto však zatiaľ nevie povedať, ako sa to dá dosiahnuť v Nemecku a najmä v celej EÚ.

 

Minister Schmidt uviedol, že jeden "mliečny summit" nemohol problematiku vyriešiť. S kolegami zo spolkových krajín už rokoval v piatok (27.5.). Stretne sa s nimi v utorok (31.5.) a ešte viackrát v blízkej budúcnosti.

 

Spolkový zväz roľníkov dnes po summite vyhlásil, že prísľuby zo stretnutia treba splniť čo najrýchlejšie. Jeho prezident Joachim Rukwied očakáva, že "jeho prvé výsledky sa prejavia do dvoch mesiacov, dlhšie čakať nemôžu".

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies